Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), γυρνάμε μερικά χρόνια πίσω, σε τρεις γυναικοκτονίες που συντάραξαν τη Χαλκιδική αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στη μνήμη όλων. Περιπτώσεις που δημιούργησαν δεκάδες ανείπωτα «γιατί» σε όλο το πανελλήνιο…

Σχέσεις που όταν ξεκινάνε φαντάζουν ιδανικές. Τα «σημάδια» ήταν εκεί, ωστόσο κανείς δεν τους έδινε σημασία. Μέχρι που όλα άρχισαν να αλλάζουν…και ο φόβος κυριαρχούσε. Γυναίκες ανήμπορες, μόνες, αβοήθητες μπροστά στα χέρια κτητικών ανδρών που δεν δίστασαν να φτάσουν στον φόνο και να τις εξοντώσουν βίαια και απάνθρωπα.

Τρεις φόνοι, τρεις γυναίκες θύματα, τρεις διαφορετικές τραγικές ιστορίες…από εκείνους που υποτίθεται ότι τις “αγαπούσαν”».

Ορμύλια: Σκότωσε τη γυναίκα του και απήγαγε το παιδί του

Μια τέτοια υπόθεση ήταν το 2016 στην Ορμύλια, αυτή του 35χρονου συζυγοκτόνου που αφού δολοφόνησε τη γυναίκα του εξαφανίστηκε, έχοντας απαγάγει το τετράχρονο παιδί του. Συνελήφθη ο ίδιος, έχοντας το παιδί κοντά του σε άθλια κατάσταση έπειτα από πολυήμερη καταδίωξη από τις αρχές. Η αστυνομία προσπαθούσε επί αρκετές ημέρες να εντοπίσει τα ίχνη του δράστη ενώ είχε δοθεί στη δημοσιότητα τόσο η φωτογραφία του 4χρονου τότε Λέσι, όσο και του ίδιου. Το σοκαριστικό στην υπόθεση ήταν ότι ο 35χρονος συζυγοκτόνος είχε μαχαιρώσει τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια του μεγαλύτερου παιδιού τους και στη συνέχεια άρπαξε κυριολεκτικά τον μικρό γιό τους και εξαφανίστηκε.Για τη νεαρή κοπέλα από την Ορμύλια έκλαψε ολόκληρο το χωριό τότε, ενώ προσπάθησαν στη συνέχεια να αγκαλιάσουν τα παιδιά ώστε να μείνει πίσω τους όσο πιο γρήγορα γίνεται η φριχτή ανάμνηση.

Όλυνθος: Τον παρακαλούσε να μην την σκοτώσει

Τον Σεπτέμβριο του 2008 περαστικοί εντοπίζουν το άψυχο σώμα 30χρονης γυναίκας θαμμένο πρόχειρα κάτω από χώμα και πέτρες σε έναν χωματόδρομο στην Όλυνθο. Ο κυνηγός που εντόπισε το πτώμα παθαίνει το πρώτο σοκ διαπιστώνοντας ότι φέρει πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο. Τα στοιχεία της έρευνας στη συνέχεια σοκάρουν ακόμη και υψηλόβαθμα αστυνομικά στελέχη καθώς αποκαλύπτεται ο άκρως βάναυσος τρόπος με τον οποίον ο δράστης σκότωσε το θύμα, χτυπώντας το στο κεφάλι ασταμάτητα με σιδηροσωλήνα.

Ερωτική αντιζηλία ο λόγος με αντίζηλο τον … πατέρα του

Ο δράστης, 30 ετών τότε σκότωσε την 31χρονη Βουλγαρικής καταγωγής γυναίκα, γιατί κατά τη μαρτυρία του διατηρούσε σχέση παράλληλα και με τον πατέρα του. Το γεγονός ωστόσο ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία της Ολύνθου, ενώ μάλιστα ο πατέρας του δράστη είχε αποφασίσει να παντρευτεί την κοπέλα κάτι που ο 30χρονος αρχικά φάνηκε να αποδέχεται.

Δεν το αποδέχτηκε ποτέ….

Ένα βράδυ και έπειτα από μετά από έξοδο σε νυχτερινό μαγαζί ο 30χρονος, τότε, κατηγορούμενος, που επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα, αντί να κατευθυνθεί προς το σπίτι τους, άλλαξε πορεία και σταμάτησε σε αγροτική περιοχή. Εκεί, φέρεται να έβγαλε με τη βία τη γυναίκα έξω από το αυτοκίνητο και άρχισε να την χτυπά με μανία στο κεφάλι με σιδηροσωλήνα. Μαζί τους ήταν και ο νεαρός τότε σε ηλικία ανιψιός του, που έγινε ο αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος. Ηχητικό ντοκουμέντο από την ώρα της δολοφονίας θέλει τη γυναίκα να εκλιπαρεί για τη ζωή της και ο ίδιος ο δράστης να συνεχίζει τα χτυπήματα με μανία.
Ο 30χρονος, δέκα χρόνια μετά το συμβάν, το 2018, πήγε στο Εφετείο αλλά καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό τελικά σε 16 χρόνια κάθειρξης, ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα για τη δολοφονία της 31χρονης συντρόφου του.

Στρατώνι: Σκότωσε δύο άτομα και αυτοκτόνησε

Στις 13 Ιουλίου του 2005 η αστυνομία ανακοινώνει ότι συνελήφθη στις παρυφές του Ολύμπου, κρυμμένος σε αντίσκηνο, ο δράστης του διπλού φονικού στο Στρατώνι Χαλκιδικής, Σ.Τ. Ο 43χρονος τότε, είχε σκοτώσει την εν διαστάσει σύζυγό του και τον άνδρα με τον οποίο συζούσε.
Ο δράστης με καταγωγή από το Νεοχώρι Σερρών, τυφλωμένος απο ζήλια και ερωτικό πάθος σκότωσε την πρώην σύζυγό του, αφού προηγουμένως εκτέλεσε τον φίλο της.

Το διπλό έγκλημα σημειώθηκε όταν ο φονιάς, πατέρας τεσσάρων παιδιών, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι του ζευγαριού στο Στρατώνι Χαλκιδικής, εκεί που συνέχισε τη ζωή της η πρώην γυναίκα του. Οταν εμφανίστηκε το ζευγάρι, αρχικά σκότωσε εν ψυχρώ τον 50χρονο φίλο της γυναίκας του. Στη συνέχεια απήγαγε την 34χρονη πρώην σύζυγό του κι αφού τηλεφώνησε στη 16χρονη κόρη τους της είπε ότι θα αυτοκτονήσει, αφού πρώτα σκοτώσει τη μητέρα της.

Πράγματι, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκιδικής, βρήκαν το πτώμα της άτυχης γυναίκας λίγες ώρες αργότερα, σε δύσβατη δασική περιοχή, σε απόσταση 3,5 περίπου χιλιομέτρων από το σημείο όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο 50χρονος κτηνοτρόφος. H νεκρή έφερε θανατηφόρα τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι, ενώ τα χέρια της ήταν δεμένα πίσω με χειροπέδες. Τραγική φιγούρα και σε αυτή την περίπτωση η έφηβη κόρη του κτηνοτρόφου που έζησε την αναγγελία της δολοφονίας της μητέρας της και της αυτοκτονίας του πατέρα της.