Χρειάστηκαν 8 μήνες περίπου για να κατέβουν τα πανό από την πλατεία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, όπου είχαν αναρτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που δύναται να αδειοδοτηθούν με βάση το υφιστάμενο καθεστώς. Ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες μπορούν να πάρουν περιβαλλοντικά το πράσινο φως από την  αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (υπαγόμενη στο ΥΠΕΝ) που βασίζεται στο ότι η θαλάσσια περιοχή χωροταξικά ανήκει σε ΠΑΥ (Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

Η εν λόγω προοπτική βρίσκει αντίθετη τόσο την κοινότητα Ολυμπιάδας όσο και τη δημοτική αρχή Αριστοτέλη. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης, όλοι θέλουν να προστατέψουν την περιοχή και τη θάλασσα και να την αναπτύξουν τουριστικά με περιβαλλοντικούς όρους. «εν θέλουμε να έχουμε ανάλογες μονάδες εκεί που κάνουμε μπάνιο εμείς και οι επισκέπτες μας. Ακόμη χειρότερες είναι οι εγκαταστάσεις στη χερσαία ζώνη, που συνοδεύουν μια ιχθυοκαλλιέργεια, Ολόκληρες παραλίες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες», σημειώνει ο κ. Πετράκης.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα πανό

Παρά τις διαμαρτυρίες των Επαγγελματιών, των Ενεργών Πολιτών και της Αριστοτέλειας Πολιτείας, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να κατέβουν τα πανό από την πλατεία, που περιελάμβαναν εκτός από το εν λόγω αίτημα, και διαμαρτυρία κατά των μεταλλείων, αλλά και για την καθυστέρηση δημιουργίας του Αριστοτελικού Κέντρου. Το τριπλό μήνυμα που βρέθηκε να αναρτάται σε πανό στην Ολυμπιάδα δεν τοποθετήθηκε κατόπιν συνεννόησης με την κοινότητα ούτε τον δήμο. Παρόλα αυτά έγινε σεβαστό λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, μέχρι που η Αστυνομική Διεύθυνση παρενέβη για να ζητήσει να κατέβουν τα πανό, και μάλιστα αφού είχε ζητηθεί η εκτέλεση της εισαγγελικής διαταγής από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Αυτό που πάντως τόνισε ο κ. Πετράκης είναι το μήνυμα ότι στην προστασία της περιοχής όλοι έχουν κοινό σκοπό και θέση.