Στην Ολομέλεια της Βουλής κι αναφορικά με το Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής ξεκινώντας την Τοποθέτησή του ανέφερε το αμετάθετο χρέος του απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής και στους πολίτες όλης της χώρας που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Πάνας δεν αμφισβήτησε πως το Νομοσχέδιο αυτό, που παρόλες τις παραλείψεις του κατά τον ίδιο-, επιλύει κάποια χρόνια ζητήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας. Όμως τόνισε την έντονή του διαφωνία με τα Άρθρα που δίνουν το δικαίωμα παράτασης της καταβολής προκαταβολής για τις πληττόμενες καλλιέργειες από τον παγετό Άνοιξη 2021 και εν συνεχεία και της εξόφλησής τους, που μέχρι χθες ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του 2021, όπως επίσης διαφώνησε και με το Άρθρο σχετικά με τον διαχειρισμό του θέματος των βοσκοτόπων, καθώς οι συνεχείς παρατάσεις κινδυνεύουν να θέσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις εκτός της Νέας ΚΑΠ και τους κτηνοτρόφους χωρίς επιδοτήσεις.

Κλείνοντας ο ίδιος, ως Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε Τροπολογία, με σκοπό την προσθήκη δύο Άρθρων στο Νομοσχέδιο αυτό. Ενός που από 1η Ιανουαρίου του 2022 θα καθιερώνει την «Κάρτα Αγροτικής Ενέργειας» και στην οποία θα ενσωματώνεται η ποσότητα πετρελαίου, που δικαιούται ο κάτοχος και απασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς κλπ.), με το δικαίωμα αυτό να προσδιορίζεται με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ κατά είδος καλλιέργειας, έκταση και ζωικό κεφάλαιο. Με το δεύτερο προτεινόμενο Άρθρο ο κ. Πάνας ουσιαστικά ζήτησε την οικονομική αποζημίωση του πρωτογενή τομέα λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που πλήττει σε καθοριστικό βαθμό τόσο την ατομική όσο και τη συνολική αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα κατέθεσε ως προσθήκη την εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 καταβολή σε παραγωγούς, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ οικονομικής αποζημίωσης για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό διαμορφώθηκε και αποτυπώθηκε στους λογαριασμούς άρδευσης του δεύτερου εξαμήνου του 2021, έως το ποσοστό του 30% του καθαρού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.