Tην εφαρμογή αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και με ειδική άδεια από τις κατά τόπους πρεσβείες.

Παράλληλα, υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR: ένα πριν ταξιδέψουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

Ωστόσο για τους Έλληνες που επιστρέφουν στη χώρα μας από τις εν λόγω περιοχές δεν απαιτείται ειδική άδεια αλλά η αυστηρή τήρηση των τριών μέτρων (πιστοποιητικό εμβολιασμού, 3 PCR και 10ημερη καραντίνα).

Ο κόσμος κλείνει τα σύνορά του για τη Ν. Αφρική

Νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική και τα σύνορα ξανακλείνουν: πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα.

Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική.

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.

Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν “βιαστικές” από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.

“Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις”, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι “βιαστική” και “καταστροφική”, τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο “χιονοστιβάδας” σε όλη την οικονομία.

“Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση”, δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. “Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο”, σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.

Πηγή: real.gr