Η Ιερισσός είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη το οποίο βρίσκεται στην αρχή της τρίτης κατά σειρά χερσονήσου του Άθω της Χαλκιδικής και απέχει περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη..  Ένας τόπος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ιστορία, καθώς αποτελεί τη συνέχεια της Αρχαίας Ακάνθου η οποία υπήρξε αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ. και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας. Γεμάτη από μικρά ταβερνάκια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία,  και μια «διαφορετική» ατμόσφαιρα, που κάνουν την κάνουν ιδανική για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου.

10 λόγοί που κάνουν ξεχωριστή την Ιερισσό και θα πρέπει να την επισκεφτείς 

1. Η Ιερισσός κατοικείται συνεχώς από τους προϊστορικούς χρόνους ως και σήμερα.Μέσα στο οικισμό υπάρχει το αρχαίο νεκροταφείο της Ακάνθου. Η Άκανθος, «…επί τω ισθμω του Άθω κειμένη πόλις, Ανδρίων κτίσμα, αφ’ης συχνοί και τον κόλπον Ακάνθιον καλουσι.», ιδρύθηκε σε κόλπο της ανατολικής Χαλκιδικής, στα μέσα του 7ου π.Χ αιώνα, από Ανδρίους αποίκους, οι οποίοι ίδρυσαν ταυτόχρονα άλλες τρείς αποικίες: την Άργιλο, τη Σάνη και τα Στάγειρα.

2. Εκεί που σχεδόν τελειώνει το χωριό στα δεξιά του δρόμου με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη βρίσκεται η Αρχαία Άκανθος το πανόραμα της σημερινής πόλης.Στο σημείο αυτό μπορείς να περπατήσεις και να απολαύσεις τη θέα στο κόλπο της Ιερισσού από τη μια μεριά η πόλη και από την άλλη το λιμάνι της.

3. Οι κάτοικοι της ήταν και είναι εξαίρετοι καραβομαραγκοί με δάσκαλο της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης τον Παπαστεριανό Σ. Δημήτριο, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή. Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά.

4. Η Ιερισσός πρωτοπορεί από το 2005 ο πολιτισμός χτυπά δυνατά στο Κέντρο Πολιτισμού που στέγαζε το δημοτικό ωδείο λαογραφική συλλογή την αίθουσα προβολών 3D στην κυρίως αίθουσα φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση της Συλλογής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του Ευθύμιου Βαρλάμη.

https://www.xalkidikipolitiki.com/2019/05/12/rigi-sygkinisis-tin-ekthesi-e-varlami-stin-ierisso/

5. Η Ιερισσός υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.Μπορείς να επισκεφτείς τους ιερούς ναούς Καθεδρικὸς Ναός Γενεσίου Θεοτόκου Ἱερισσοῦ που αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου Βυζαντινού Επισκοπικού Ναούτου 10ου αι. Ο Ναός αυτός καταστράφηκε στον σεισμό του 1932.Καθώς και τον Ιερό Ναός τοῦ Ἁγίου Νικολάου.

6. Λίγο έξω από την Ιερισσό προς Ουρανούπολη βρίσκεται το ξωκλήσι του Απόστολου Παύλου.

https://www.xalkidikipolitiki.com/2017/04/10/afierwma-o-ksexwristos-naos-ths-ierissou-kai-h-syndesh-tou-me-ton-apostolo-paulo/

7. Συνεχίζοντας ανατολικά πάνω από την πόλη βρίσκεται ο ιερός τόπου που οι τούρκοι με δόλο έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες και κάθε τριτη ημερα του Πάσχα γίνεται αναπαράσταση.

https://www.xalkidikipolitiki.com/2021/05/04/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b9/

8. Η παραλία Κακούδια μοναδικής ομορφιάς, υπόλευκα βράχια σε μοναδικούς σχηματισμούς και άμμος λευκή, χοντρή και «σπυρωτή» δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα στα Κακούδια. Μια μικρή πινακίδα πριν από την Ιερισσό -όπως έρχεστε από Στρατoνίκη- δείχνει το δρόμο προς την παραλία.

9. Μια υπέροχη περιπατητική διαδρομή από το λιμάνι της Ιερισσου διασχίζοντας το χωριό παραλιακά αντικρίζει τα καρνάγια και μετά απλώνεται μπροστά σου η ατελείωτη παραλία της Ιερισσού.

10. Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως κοντά στην Ιερισσό, δίπλα στο δρόμο, υπάρχει ένα μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, το Κάκκαβο, κτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο. Στο Κάκκαβο υπάρχει ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ανήκει στην μονή Χιλανδαρίου του Αγίου όρους.

Τον ενδέκατο λόγο για να επισκεφτείς την Ιερισσό τον περιμένουμε από εσάς….!

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%82#%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%86%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82