Εμβόλιο

Ξεκινά στο τέλος του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός παιδιών πέντε έως έντεκα ετών κατά της Covid-19, καθώς έως τα Χριστούγεννα, θα έχουν παραλειφθεί στη χώρα μας οι πρώτες δεκάδες χιλιάδες παιδικών εμβολίων γι΄ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα εμβόλια αυτά θα απευθύνονται στα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Το εμβόλιο της Pfizer είναι εκείνο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χορήγησή του σε αυτές τις ηλικίες και αναμένεται να δοθεί το “Πράσινο φως” και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενη στο θέμα η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινή ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, τόνισε πως αναμένεται η τελική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι οι πρώτες παραλαβές θα γίνουν μετά τις 20 Δεκεμβρίου, με την κ. Θεοδωρίδου να προσθέτει ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μέχρι εκείνη την στιγμή θα καθορίσουν και την απόφαση της Επιτροπής για το ποια παιδιά θα μπορούν να το κάνουν, όσα ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ή όλα όσα ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα – Στις 5.000 οι νοσηλευόμενοι με Covid σε όλη τη χώρα

Στο “κόκκινο” είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει αθρόα εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Ανάμεσά τους, άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν βαριά και χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ Covid.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνεται, στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών ένας στους πέντε πολίτες είναι ανεμβολίαστος και στους άνω των 85 ετών ένας στους τέσσερις.

Ανάμεσα στους ανεμβολίαστους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως οι καρκινοπαθείς, που δεν έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 25%.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα επέκτασης της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: ertnews