Η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση, σημείωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech.

Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα, τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

«Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Με βάση τα δεδομένα για τους μηχανισμούς των εμβολίων και τη βιολογία των παραλλαγών, ο Δρ. Σαχίν υποθέτει ότι τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης, ακόμη και αν μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη.

Ο Δρ. Ο Σαχίν σημείωσε ότι το εμβόλιο, το οποίο ο ίδιος και η ομάδα του παρασκεύασαν τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανέπτυξαν μαζί με την Pfizer Inc., έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από σοβαρή νόσηση έναντι άλλων στελεχών του κορωνοϊού που μολύνουν εμβολιασμένους.

Σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, η «Δέλτα» που επικρατεί σήμερα, έχει μεγαλύτερη «ικανότητα» στο να μολύνει εμβολιασμένα άτομα, τα οποία ωστόσο εμφανίζουν κυρίως ήπια συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. Σαχίν.

Δύο επίπεδα προστασίας

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια, προσφέρει δύο διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού.

Το πρώτο επίπεδο αφορά αντισώματα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εμποδίζοντας τους ιούς να προσβάλλουν υγιή κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα.

Τα αντισώματα, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες αρχίζουν να μειώνονται περίπου πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων, η «Όμικρον» είναι πιθανό να είναι πιο ικανή σε σχέση με τη «Δέλτα» όσον αφορά την παράκαμψη των αντισωμάτων που παράγονται μετά τον εμβολιασμό, σημείωσε ο συνιδρυτής της BioNTech.

Το δεύτερο επίπεδο προστασίας αφορά λεμφοκύτταρα, τα οποία κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Ένα εμβολιασμένο άτομο που μολύνεται, εμφανίζει συνήθως ήπια συμπτώματα. Ο Δρ. Σαχίν τόνισε ότι μέχρι στιγμής καμία παραλλαγή δεν έχει διαφύγει της ανοσολογικής απόκρισης των λεμφοκυττάρων και ότι είναι απίθανο να το επιτύχει η «Όμικρον».

«Η πεποίθησή μας, ότι τα εμβόλια λειτουργούν κατά της “Όμικρον”, βασίζεται στην επιστήμη: Εάν ένας διαφύγει της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, το επιτυγχάνει ενάντια στα αντισώματα, αλλά υπάρχουν τα λεμφοκύτταρα, το δεύτερο επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης που προστατεύει από σοβαρή ασθένεια. Ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να παρακάμψει τελείως τα λεμφοκύτταρα», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Σαχίν έρχονται λίγες ημέρες μετά την πρόβλεψη του Στέφαν Μπανσέλ, CEO της Moderna, ότι τα εμβόλια Covid-19 θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της «Όμικρον».

Τους τελευταίους μήνες πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, άρχισαν να προσφέρουν αναμνηστική δόση, καθώς μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμφάνιζαν σημαντικά αυξημένη ανοσία. Ο Δρ. Ο Σαχίν χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου βασιλείου να προσφέρει την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες μόλις τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Θα χρειαστούν 100 ημέρες για την κυκλοφορία ενός εμβολίου

Ο Δρ. Ο Σαχίν εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 100 ημέρες για την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα στοχεύει στην «Όμικρον», σημείωσε ωστόσο ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο.

«Έχουμε ένα σχέδιο, να χορηγήσουμε την τρίτη δόση και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το σχέδιο και να το επιταχύνουμε. Αν θα χρειαστούμε ή όχι επιπλέον προστασία από ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στο νέο στέλεχος, αυτό μένει να φανεί αργότερα», δήλωσε ο Δρ Σαχίν.

Τόνισε επίσης ότι χώρες, όπως η Γερμανία, που αντιμετωπίζουν έκρηξη των κρουσμάτων, ενδέχεται να χρειαστεί, εκτός από την επιτάχυνση του προγράμματος της τρίτης δόσης, να επιβάλουν περιορισμούς. «Ορισμένα μέτρα μπορούν να μειώσουν σχετικά γρήγορα τον αριθμό των κρουσμάτων. Στην παρούσα κατάσταση είμαι υπέρ της λήψης αποτελεσματικών μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr