Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα έρχονται καθημερινά οι ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων που αδυνατούν να κλείσουν πακέτα διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έγκαιρα, λόγω των καθημερινών αλλαγών στις ταξιδιωτικές οδηγίες. Η κάθε χώρα θωρακίζεται βάζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων κατά του covid-19 για τις αφίξεις από το εξωτερικό και τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών κατά την παραμονή τους στη χώρα.

Όπως εξηγεί κ. Ρούλα Αράπογλου, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στα Ν. Μουδανιά οι αποφάσεις των χωρών στην Ευρώπη τουλάχιστον προσαρμόζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χρονικής περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Αυστρία, που αποφάσισε να εφαρμόσει γενικό lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, χωρίς κανείς να αποκλείει παράταση. «Δεν συζητάτε για τρίτες χώρες. Υπήρξε κράτηση δέκα ατόμων για Αίγυπτο που ακύρωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης», τόνισε.

Οι επιστροφές χρημάτων από ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια επίσης εναπόκεινται στην εκάστοτε συγκυρία ή στην υπαιτιότητα ακύρωσης του ταξιδιού. Οι πελάτες οφείλουν λίγα 24ωρα πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους να ενημερώνονται για τα ισχύοντα ως προς τη χώρα προορισμού τους. «Η Ιταλία π.χ. από 6 Δεκεμβρίου αλλάζει εντελώς τα δεδομένα της στην καθημερινότητα και επιβάλλει απαγόρευση εισόδου οπουδήποτε στους ανεμβολίαστους», ανέφερε η κ. Αράπογλου.

Τα οργανωμένα ταξίδια μέσω γραφείων εμφανίζονται πάντα πιο ασφαλή, όπως επισημαίνει. Διαφορετική δε, είναι η εικόνα με τις εκδρομές εσωτερικού που απαλλάσσουν τους εκδρομείς από πολλές ευθύνες. Παρόλα αυτά, ούτε στο εσωτερικό της χώρας κινούνται οι εξορμήσεις. «Είναι όλοι διστακτικοί ακόμη και για τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, και ειδικά όταν πρόκειται να μετακινηθούν με αεροπλάνο όπου υπάρχουν πολλά άτομα», σημειώνει η κ. Αράπογλου.