Στις 3 Δεκεμβρίου 1982 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).Έκτοτε έχει καθιερωθεί η αντίστοιχη διεθνής ημέρα για τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγα χρόνια η εικόνα των υποδομών σε πόλεις και χωριά ήταν τριτοκοσμική. Καθόλου φιλικοί δρόμοι και πεζοδρόμια, καμία πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο έγιναν σοβαρά βήματα ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα βγάλουν τα ΑμεΑ από την κοινωνική απομόνωση.

Στη Χαλκιδική μεγάλα βήματα έγιναν στις νέες σχολικές μονάδες. Κάθε καινούργιο κτίριο σχολικού συγκροτήματος έχει ειδικές εισόδους για άτομα με κινητικά προβλήματα και καροτσάκια, ενώ διαμορφώνονται αντίστοιχα όλοι οι χώροι υγιεινής και ο αύλειος χώρος.

Στον δήμο Ν. Προποντίδας  λειτουργούν δύο ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου υπάρχει ολοκληρωμένη μέριμνα για την εκπαίδευση των παιδιών αλλά και τη μετακίνησή τους. Αντίστοιχα λειτουργούν σχολεία δύο βαθμίδων και στον Πολύγυρο όπου φοιτούν μαθητές από πολλά μέρη της Χαλκιδικής.

Καθημερινότητα των ΑμεΑ και αναψυχή

Σε πολλές παραλίες πλέον του νομού μπορούν να έχουν πρόσβαση άτομα με κινητικές δυσκολίες και άλλες αναπηρίες σωματικές. Τα συστήματα sea-track που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα επιτρέπουν ακόμη και το αναπηρικό καροτσάκι να εισχωρήσει στο νερό ώστε να κάνει το μπάνιο του ο λουόμενος.

Στη Σιθωνία, θα γίνει διαγωνισμός για να μπουν 4 τέτοια συστήματα σε παραλίες, δύο στο Ν. Μαρμαρά, ένα στον Άγιο Νικόλαο, και ένα στη Νικήτη. Ήδη υπάρχει ανάλογη υποδομή, πιο ελαφριάς μορφής,  στην παραλία του κάμπινγκ Πλατανίτσι.

Σε ακτές της Σιθωνίας και στο Πλατανίτσι γίνεται προσπάθεια να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Στον δήμο Ν. Προποντίδας είχαν τοποθετηθεί  εγκαταστάσεις για ΑμεΑ σε πολλές παραλίες των κοινότατων. Ο δήμος είχε προβεί στην τοποθέτηση διαδρόμων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), τουαλέτες ΑΜΕΑ και αμαξίδιο μεταφοράς ΑΜΕΑ σε 8 παραλίες, σε Φλογητά, Ν. Μουδανιά, Άγιο Μάμα, Ν. Καλλικράτεια, Γεωπονικά, Βεριά, Ν. Πλάγια. Επιπρόσθετα, ολοκληρωμένο sea-track θα μπει σε Ν. Μουδανιά και Καλλικράτεια, ενώ σε δυο παραλίες, από το προσεχές καλοκαίρι θα μπου συστήματα καθοδήγησης τυφλών ώστε να μπορούν να εισέρχονται στη θάλασσα.

Το σύστημα υποβοήθησης για την πρόσβαση στην παραλία των Ν. Μουδανιών

Παράλληλα, οι νέες πεζοδρομήσεις και οι αναπλάσεις δρόμων εντός των Ν. Μουδανιών περιλαμβάνουν οδεύσεως τυφλών από άκρη σε άκρη. Το ίδιο ισχύει και για πολλές κοινότητες της Κασσάνδρας και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο και σε πολυσύχναστα μέρη. Το μόνο πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Τα κτίρια των δημαρχείων είναι στην πλειοψηφία τους παλιά και διαθέτουν μόνο εξωτερική ράμπα για να περάσει κάποιος στον ισόγειο χώρο. Κάποια κτίρια, όπως για παράδειγμα της Κασσάνδρας δεν δέχεται παρέμβαση ούτε για τη ράμπα. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ και οι ΔΟΥ. Στον Πολύγυρο είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με τις τελευταίες αναπλάσεις τα αναπηρικά καροτσάκια κινούνται απρόσκοπτα, καθώς υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια ώστε να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Επίσης, η δημοτική κατασκήνωση της Μεταμόρφωσης διαθέτει ανάλογες υποδομές και φιλοξενεί παιδιά με αναπηρίες τόσο από τον δήμο όσο και από άλλες περιοχές.

Ο δήμος Αριστοτέλη λειτουργεί στην Ολυμπιάδα την άρτια εξοπλισμένη παιδική κατασκήνωση για ΑμεΑ στη Χαλκιδική και συνεργάζεται με όλους τους φορείς. Σε Αμμουλιανή, Ιερισσό και Ουρανούπολη οι παραλίες σύντομα θα διαθέτουν συστήματα πρόσβασης στη θάλασσα, ενώ ο δήμος υπέβαλε αίτημα δύο ακόμη παραλιακά σημεία σε Ολυμπιάδα και Πυργαδίκια. Στην Ιερισσό μάλιστα οι αναπλάσεις δρόμων που θα γίνουν προβλέπουν και οδεύσεις τυφλών.