Με κεντρικό θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή» και δυο κύριες θεματικές για την «Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές» και το «Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ», ολοκληρώθηκε το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά (με τηλεδιάσκεψη και με φυσική παρουσία), στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας και διήρκεσε δύο μέρες στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής δήλωσε επιφυλακτικός ως προς τα χρήματα που περιμένει η χώρα από ταμείο Ανάκαμψης κι ακόμη «δεν τα έχουμε δει» όπως είπε, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ στόχος θα είναι η γενναία χρηματοδότηση των Περιφερειών.

Στην ενότητα Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές η Χαλκιδική έχει υποστεί ήδη μεγάλες καταστροφές, με πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι θα πρέπει να θωρακιστούν οριστικά περιοχές όπως η Ολυμπιάδα που έχει σοβαρό πρόβλημα με τις πλημμύρες, αλλά εξίσου και άλλα σημεία της Χαλκιδικής. Οι πυρκαγιές, όπως ανέφερε ο ίδιος αντιμετωπίστηκαν φέτος έγκαιρα και χωρίς να επεκταθούν και να χαθούν δάση. «Για τα χρήματα του ΕΣΠΑ ξέρουμε ότι οι μηχανισμοί της Ευρώπης είναι δυσκίνητοι. Πρέπει γρήγορα να τρέξουν τα γρανάζια χρηματοδότησης ώστε να ανακουφιστούν γρήγορα οι πολίτες των κρατών-μελών», σημείωσε ο κ. Γιώργος για το πρώτο σκέλος των θεματικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα πρέπει να εκταμιευτούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πριν είναι αργά.