Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχος του Στρατωνίου και προστάτιδα των Μεταλλωρύχων.

Πλήθος πιστών τίμησε τη μνήμη της Αγίας, τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα. Προσκεκλημένος ήταν ο Επίσκοπος Χρυσουπόλεως Κωνσταντίνος Καγιάλ, ενώ το “παρών” έδωσε και Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

“Μεγάλη γιορτή για τη Βόρειοανατολική Χαλκιδική”

“Είναι μια μεγάλη γιορτή για τη Βορειοανατολική Χαλκιδική, πολιούχος του Στρατωνίου και προστάτιδα των μεταλλωρύχων, μιας μεγάλης εργασιακής κοινωνικής ομάδας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Αγία αλλά και αυτούς του ανθρώπους. Προσωπικά θα βρίσκομαι δίπλα στο χωριό και στους μεταλλωρύχους”, ανέφερε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας.

“Τιμάμε μια σπουδαία Αγία”

“Σήμερα στο Στρατώνι τιμάμε μια σπουδαία Αγία που συμβολίζει εκτός από το πυροβολικό μας και τους μεταλλωρύχους. Δώσαμε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στη γιορτή με την πρόσκληση του Επισκόπου Χρυσουπόλεως στην διοικητική Περιφέρεια που ανήκει και η Βηρυτός, μια πόλη που γεννήθηκε, πέθανε και μαρτύρησε η Αγία Βαρβάρα και είναι ένα στοιχείο που συνδέει το Δήμο Αριστοτέλη, το Στρατώνι με το Λίβανο” τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Έναυσμα για νέες συνεργασίες με το Λίβανο

“Η αποστολή που ήρθε από το Λίβανο θα δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες του Δήμου Αριστοτέλη με την περιοχή, πολιτιστικές και τουριστικές, για να αναπτυχθεί ένας δεσμός και να αναδείξουμε τα κοινά που μας συνδέουν” ανέφερε ο κ. Βαλιάνος.

Τις δικές του ευχές έστειλε από την κάμερα του Xalkidiki Politiki και ο Πρόεδρος Σωματείου Ολυμπιάδας, Παναιρλής Νικόλαος.

“Τιμούμε την Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα των μεταλλωρύχων, καθώς όταν μπαίνουμε στα υπόγεια την ευλογούμε για να μας προστατεύει”, ανέφερε ο Πρόεδρος Μεταλλωρύχων υπόγειων στοών, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Ο Βίος της Αγίας Βαρβάρας 

Η Αγία Βαρβάρα είναι Μικρασιάτισσα αγία και μεγαλομάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.

Αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός (ειδωλολάτρης) πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως αγία.

Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό συσχέτισε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς. Έτσι η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα αγία του Πυροβολικού καθώς επίσης των μεταλλωρύχων, των ανθρακωρύχων και των εργαζόμενων σε λατομεία, υπόγεια έργα, σήραγγες και ορυχεία. Παλαιότερα «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων.

Στις αγιογραφίες εικονίζεται να κρατά άγιο ποτήριο, κλαδί φοίνικα ή σταυρό μαρτυρίου. Σε άλλες αγιογραφίες βρίσκεται ιστάμενη προ πύργου με τρία παράθυρα.

Η μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου στο Στρατώνι του Δήμου Αριστοτέλη.