Προώθηση των πολιτιστικών και προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής στην τουριστική αγορά του Λιβάνου πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου (27.11.21 – 4.12.21) ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, σε μια προσπάθεια διείσδυσης της περιοχής στους κόλπους μιας μεγάλης κοινότητας Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία αποτελεί σημαντική δεξαμενή προσκυνητών στη μεσογειακή λεκάνη.

Συνδέοντας τα εκτός Αγίου Όρους προσκυνηματικά μνημεία με επιδείξεις της τοπικής
ταπητουργικής και υφαντικής τέχνης, ο Δήμος αξιοποίησε προωθητικά τις θρησκευτικές
εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πολιούχου του Στρατωνίου, Αγίας Βαρβάρας, η οποία
καταγόταν από τη Βηρυτό.

Στο πλαίσιο αυτού του πολυσχιδούς προωθητικού σχεδιασμού, το Αριστοτέλειο Πνευματικό
Κέντρο του Δήμου και η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου προσκάλεσαν στην περιοχή εκπροσώπους της θρησκευτικής ζωής του Λιβάνου με επικεφαλής τον Επίσκοπο Χρυσουπόλεως Κωνσταντίνο Καγιάλ, προκειμένου αυτοί –συνοδευόμενοι από δημοσιογράφους του Λιβάνου- να ακολουθήσουν την προσκυνηματική οδό «από την Αρναία στον Άθωνα», καταγράφοντας προσκυνηματικούς τόπους και τοπικές θρησκευτικές συνήθειες.

Με αφετηρία τη Μεγάλη Παναγία, ντόπιοι και Λιβανέζοι κληρικοί πραγματοποίησαν
πολυαρχιερατικά συλλείτουργα και συχοροστασίες σε οικισμούς με μεταλλευτική κληρονομιά: στο Νεοχώρι, τη Βαρβάρα, τα Στάγειρα, τη Στρατονίκη και το Στρατώνι.
Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν σεμινάρια ταπητουργίας και υφαντικής τέχνης, τα οποία οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τοπικούς συλλόγους γυναικών και πολιτισμού: – Στην Ουρανούπολη, όπου η ημέρα (30.11.21) ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Joyce Loch, μιας εμβληματικής γυναίκας, που στις αρχές του 20ου αιώνα – ως μέλος ανθρωπιστικών οργανώσεων – μετέτρεψε τις προσφυγικές ροές σε ομάδες δημιουργίας, προσδίδοντας σε αυτές μορφή πρώτων συνεταιρισμών. – Στο Παλαιοχώρι, όπου στο αρχονταρίκι του Μοναστικού Οίκου «Υπεραγία Θεοτόκος, η Χαρά των Θλιβομένων», δεκάδες Παλαιοχωρινά υφαντά εκτέθηκαν προκειμένου να πλαισιώσουν την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου».

Η Φωτεινή Μιχαλέου, η οποία πραγματοποίησε ιστορική αναδρομή, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η υφαντική τέχνη αποτέλεσε μία από τις κύριες δραστηριότητες των ντόπιων. – Στην Αρναία, όπου στο Μουσείο Υφαντικής, αλλά και στην αίθουσα «Μητροπολίτης Σωκράτης» πραγματοποιήθηκε κορυφαία εκδήλωση – workshop: ππαλιές Αρναιώτισσες υφάντρες, αλλά και νεότερες ντόπιες κοπέλες παρέδωσαν θεωρητικό αλλά και βιωματικό μάθημα υφαντικής σε έναν υπέροχο χώρο διακοσμημένο με εκατοντάδες καλλιγραφένια χαλιά, κιλίμια, μπάντες, τρόκνιες, ρούχα, φορεσιές, προίκες, κλπ.

Η φιλοξενούμενη ομάδα επισκέφθηκε εργαστήρι παραγωγής σύγχρονων υφαντών ενδυμάτων στο Νεοχώρι, τα οποία διοχετεύονται σήμερα στις μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις της μόδας (Μιλάνο, Βερολίνο, κλπ.), ενώ ξεναγήθηκε στους περίφημους νεοχωρινούς ελατώνες, που συνθέτουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ελατοπαραγωγή της Χαλκιδικής, μετά τον Ταξιάρχη. Αρχαία Στάγειρα, Σιδηροκαύσια, Άλσος Αριστοτέλη, Μονή Ζυγού, Πύργος Προσφορίου, μουσειακοί χώροι της Αρναίας, τοπικά προσκυνήματα, χώροι λατρείας και παραδοσιακοί οικισμοί αποτέλεσαν τα κομβικά σημεία προώθησης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής στο Λίβανο, ο οποίος συνιστά τουριστική αγορά με ιδιαίτερα πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητούμενα.

Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, προκειμένου να εξελίξει τη δραστηριότητα, ενέταξε στον
προωθητικό σχεδιασμό του επόμενου έτους (2022) πραγματοποίηση πολύ-συμμετοχικής
δημοσιογραφικής επίσκεψης στην Ανατολική Χαλκιδική από το Λίβανο, η οποία θα
πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο. Επιπρόσθετα, οργανώνει θεματικές δικτυώσεις με άξονα τον προσκυνηματικό, γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό, που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των Λιβανέζων τουριστών.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του τουριστικού οργανισμού Mideast.