Στην Ολυμπιάδα και στις Μαύρες Πέτρες απασχολείται αυτή τη στιγμή, και εν αναμονή καθοριστικών εξελίξεων,  το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Στοά 59 Ολυμπιάδας, Νίκος Παναϊρλής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ανοίξουν οι Σκουριές και θα αυξηθεί η απασχόληση του εργατικού δυναμικού, κάτι που αναμένουν με αγωνία, όπως είπε, σε ολόκληρη τη βόρεια Χαλκιδική.

«Η εταιρία ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει επιπλέον 1300 θέσεις εργασίες», δήλωσε ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε και κατανοούμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, Πιστεύουμε όμως ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει βρει χρηματοδότη και όλα θα δρομολογηθούν», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των μεταλλωρύχων αναμένουν την επένδυση ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή και η ζωή τους.

Ο Χρήστος Ζαφειρούδας από την πλευρά του, εκπροσωπώντας ως πρόεδρος το Σωματείο των υπογειτών  αλλά εκφράζοντας παράλληλα και το αίσθημα όλων των μεταλλωρύχων, εξέφρασε μεγαλύτερη αγωνία για την επόμενη μέρα. «Υπάρχει βούληση και κυβερνητική και γενικά πολιτική, και από την εταιρία, να αναπτυχθεί η επένδυση. Δεν ανοίγουν όμως τα χαρτιά τους και δεν έχουμε την βεβαιότητα που θέλουμε και το αύριο», τόνισε.

«Για λόγους που δεν γνωρίζουμε εμείς, η εικόνα του επόμενου διαστήματος δεν είναι σαφής. Υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα προς επίλυση. Η χρηματοδότηση, δηλαδή ο επενδυτής που αναζητά η εταιρία είναι το ένα. Το άλλο είναι η κατάθεση της νέας ΜΠΕ που θα μας δείξει τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού σχεδίου», δήλωσε ο κ. Ζαφειρούδας.

«Οι εργαζόμενοι φοβούνται τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, αν και μέχρι στιγμής μετακινούνται σε άλλα παραγωγικά τμήματα. Η εταιρία και η πολιτεία εγγυούνται ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις αν όμως δεν δούμε να υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο, είτε με τις Σκουριές είτε με την Ολυμπιάδα, δυστυχώς έχουμε ημερομηνία λήξης», κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Εναλλακτικές δεν υπάρχουν για την περιοχή όπως είπε κατηγορηματικά ο κ. Ζαφειρούδας. «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια τριμερής συνάντηση για να ξέρουμε πού πάμε. Υπήρξε μια δεκαετία ευημερίας και ανάπτυξης με πολύ καλές οικονομικές συνθήκες. Τώρα θα είναι δύσκολα να πέσουμε στην ανεργία ξανά. Ακόμη και οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνταν σταμάτησαν και δεν γίνονται πλέον προσλήψεις. Είμαστε εκτεθειμένοι και θέλουμε από την κυβέρνηση της χώρας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με νέες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους και ανέργους. Τα μεταλλεία και το μέλλον μας δεν έχουν τελειώσει. Θα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε ότι πάμε για δουλειά. Και δουλειά υπάρχει μόνο με ανάπτυξη», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Ζαφειρούδας.