Την ώρα που πολλοί πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και παλεύουν με τον κορονοϊό, έρχεται στο «φως» μία καταγγελία που αναφέρει ότι σε νοσοκομεία στην Αθήνα υπάρχουν άδειες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες προορίζονται μόνο για «εκλεκτούς» ασθενείς.

Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού. Με τα στοιχεία που δίνονται οι διασωληνωμένοι είναι 714. Άρα ακόμα και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, ενώ πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και ρωτώ εγώ: αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, γιατί οι 47 κλίνες δε γεμίζουν;», επισήμανε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι χθες το βράδυ, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, ενώ υπήρχαν δυο κενές κλίνες στο ΚΑΤδεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα ανδρόγυνο, 58 και 59 ετών αντιστοίχως, που νοσηλεύονταν από την προηγούμενη ημέρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Νίκαια.

«Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι. Δεν είναι μητροπολίτες, ή επώνυμοι», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Την καταγγελία Γιαννάκου υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Παναγιώτης Παπανικολάου ο οποίος ανέφερε πως, φυλάσσονται σε συγκεκριμένες “καθηγητοπανεπιστημιακές” πτέρυγες κλίνες ΜΕΘ “καβάτζα”.

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης διέψευσε τις καταγγελίες λέγοντας πως οι αναφορές αυτές προσβάλλουν πρωτίστως τους γιατρούς και προσθέτει πως όσοι διακινούν fake news «λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμουδεν διέψευσε την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς χαρακτήρισε «αδιανόητο να γίνονται διακρίσεις στις ΜΕΘ». Εάν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ».

Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος.