Σε έναν ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιημένο για την υγεία κόσμο, υπάρχει μεγάλη αύξηση προτίμησης προς τα φυσικά τρόφιμα (μη επεξεργασμένα και βιολογικά) και τις φυσικές θεραπείες για διάφορες παθήσεις υγείας. Υπάρχουν διαθέσιμες φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη και δεν έχουν καμία από τις παρενέργειες των παραδοσιακών φαρμακευτικών φαρμάκων.

Οι φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη δεν περιορίζονται καθόλου σε βότανα, αλλά περιλαμβάνουν επίσης εναλλακτικές όπως τα προϊόντα κάνναβης. Ο λόγος για αυτά τα προϊόντα είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Οι εστέρες DHA βρίσκονται επίσης στην κάνναβη. Υψηλής ποιότητας κάνναβη μπορεί να εξαχθεί από το φυτό κάνναβης  που βρίσκεται στην Κεντρική Ασία αλλά και στην Ινδική υποήπειρο. Σύμφωνα με έρευνες το εκχύλισμα που εξάγεται από το φυτό καθώς και οι σπόροι κάνναβης, δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά παθήσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Τα βότανα χρησιμοποιούνται επίσης ως φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Το τσάι κάνναβης λαμβάνεται συνήθως με τη μορφή αφεψήματος από βραστά αποξηραμένα άνθη κάνναβης. Είναι περισσότερο γνωστό ως ήπιος επαγωγέας ύπνου. Βοηθά επίσης την πέψη, δρα ως αντιφλεγμονώδες αλλά  και  ως αποσυμφορητικό των πνευμόνων. Το τσάι κάνναβης είναι βασικά «καλό για ότι σε ταλαιπωρεί». Όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα, το τσάι κάνναβης μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό και πιθανώς τη διάθεσή σας. Είναι ένα ήπιο χαλαρωτικό.

Η πικραλίδα είναι επίσης ένα πολύ γνωστό βότανο και όλα τα μέρη του φυτού εκτός από το στέλεχος χρησιμοποιούνται ως τροφή σε σαλάτες. Μπορεί επίσης να γίνει τσάι και οι ρίζες του χρησιμοποιούνται συχνότερα ως υποκατάστατο καφέ. Όταν χρησιμοποιούνται σε συμπλήρωμα, τα φύλλα ή οι ρίζες μπορεί να θεραπεύσουν προβλήματα στο συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, τα νεφρά και τις αρθρώσεις. Η πικραλίδα μπορεί επίσης να βοηθήσει την πέψη και να αποτρέψει την κατακράτηση υγρών. Η πικραλίδα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α, C και βιταμίνες Β. Είναι επίσης πηγή σιδήρου, πυριτίου, μαγνησίου και άλλων σημαντικών μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Βοηθά το εσωτερικό σύστημα του οργανισμού να λειτουργεί καλύτερα.

Οι βιταμίνες Β 1-θειαμίνη, 2-ριβοφλαβίνη και 6-πυριδοξίνη βοηθούν την κατάθλιψη. Η θειαμίνη βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος, στη μείωση των συναισθηματικών διαταραχών και στην ανακούφιση από το πρήξιμο των ιστών του σώματος. Η ριβοφλαβίνη μπορεί να ανακουφίσει τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και να διευκολύνει την ευαισθησία στο φως. Η πυριδοξίνη βοηθά στην ανακούφιση της αναιμίας, της κατάθλιψης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σε ένα συμπλήρωμα, τα βότανα αναμεμειγμένα με άλλες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην κατάθλιψη.