Καθόλου απίθανο δεν φαντάζει πλέον το να επιστρωθούν χιλιόμετρα δρόμων με ανακυκλωμένο πλαστικό. Η αρχή έγινε το πρωί της Παρασκευής στα Ν. Μουδανιά στη βάση μιας δοκιμής της μεθόδου, που εφαρμόζει ήδη η εταιρεία “Makrebur-The plastic roads” σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

«Πρώτος ο Δήμος Νέας Προποντίδας θέλησε μέσα από αυτή την προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει, ώστε όλοι μαζί, πολιτεία, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, να πετύχουμε την καλύτερη διαχείριση των πλαστικών», τόνισε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανόλης Καρράς, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού που δυστυχώς συσσωρεύεται ανά τόνους. Παρά τα παραπάνω τα νούμερα της ανακύκλωσης όπως είπε δεν είναι ενθαρρυντικά χωρίς να μπορεί να καταλάβει κανείς τι φταίει. Η ευθύνη πάντως ανήκει σε όλους, σε πολίτες και πολιτεία που δεν έχει τα εργαλεία για να στηρίξει την ανακύκλωση. Οι δράσεις της ανακύκλωσης βαραίνουν αποκλειστικά τον δήμο σύμφωνα με τον κ. Καρρά. Επιπλέον εκατοντάδες τόνοι πλαστικού ανασύρονται κάθε καλοκαίρι από τις θάλασσες της περιοχής. Όλα τα παραπάνω όπως εξήγησε ο δήμαρχος, τους οδήγησαν στην πρωτοβουλία να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το ανακυκλωμένο υλικό που θα χρησιμοποιούνταν για να στρωθεί ο δρόμος.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, αλλά λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα υπόλοιπα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν σε χωματερές, όπου θάβονται ή καίγονται.


Η πρωτοβουλία του δήμου ουσιαστικά αποσκοπεί σε:

  1. Τη μείωση άνθρακα
  2. Τη μείωση δαπανών
  3. Τη δραστηριοποίηση της Ανακύκλωσης
  4. Τη μείωση του ενταφιασμού και της αποθήκευσης του πλαστικού.
  5. Τον καθαρισμό πυθμένων, ακτών, πόλεων κ.ά. από τα πλαστικά
  6. Την κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Κουμιώτης από πλευράς της Ελληνικής εταιρίας που εκτέλεσε το καινοτόμο έργο, συμβάλλει πρωτίστως στη μείωση της εκπομπής του ενεργού άνθρακα. Το υλικό παρουσιάζει μεγάλες αντοχές και παρέχει λιγότερο θόρυβο, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι όταν ξηλώνεται το προϊόν από τον δρόμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, έχοντας δηλαδή πολλούς κύκλους ζωής. «Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον και προωθούμε την ανακύκλωση ως στάση ζωής», τόνισε ο ίδιος.

Για την ιστορία…

Η έμπνευση για το εγχείρημα ήρθε από ένα μικρό κορίτσι στη Σκωτία που, μέσα στο σχολείο του, απάντησε απλά και αυθόρμητα ότι στη θάλασσα ζει το πλαστικό. Ήταν η κόρη του ιδρυτή της εταιρίας εκεί, που ξεκίνησε την προσπάθεια για την επεξεργασία των υλικών αυτών ώστε να γίνεται επανάχρηση.

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ -ΑΣΦΑΛΤΟΣ -ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΝΕΑ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ-ΟΔΟΣ