Αντιστέκεται στην πανδημία και εμφανίσει πληρότητα έως και 90 τοις εκατό στους ξενώνες της η Αρναία του δήμου Αριστοτέλη. Στον χώρο της εστίασης η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη, αλλά και πάλι οι επαγγελματίες διατηρούν την αισιοδοξία τους και υποδέχονται με ζεστά χαμόγελα τους πελάτες.

 

Στους βόρειους πρόποδες του Χολομώντα, σε ύψος 600 μέτρων ο επισκέπτης της Χαλκιδικής συναντά την Αρναία. Τα πετρόχτιστα σπίτια της συνθέτουν έναν οικισμό βγαλμένο από παραμύθι. Η Αρναία είναι ονομαστή για τα παραδοσιακά της κτήρια και το 1986 με το ΦΕΚ 759/Β/31-10-1986 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος “γιατί είναι κοινότητα που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα στη θέση μετοχίου του 14ου αι. και αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους οικισμούς της Χαλκιδικής με πλούτο στοιχείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τόσο αστικών, νεοκλασικών όσο και λαϊκών.

Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν το χωριό θελκτικό στους επισκέπτες της Μακεδονίας που θέλουν να βρεθούν σε έναν τόπο όμορφο με βαθιά παράδοση και ιστορία. Επιπλέον το φυσικό κάλλος της περιοχής δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων η Αρναία έχει φορέσει τα γιορτινά της. Το Μέλωμα του Χριστού και μια σειρά άλλων παραδοσιακών δραστηριοτήτων βάζουν για τα καλά τον επισκέπτη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ακόμη κι όταν υπάρχουν οι περιορισμοί της πανδημίας. «Υπάρχει πληρότητα στους ξενώνες μας για τις γιορτές», αναφέρει ο Άγγελος Γκαγκάνης, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών και προσθέτει: «Ο δήμαρχος με πολλές πρωτοβουλίες έχει καταφέρει να κάνει την Αρναία προορισμό. Έχουμε 170 κλίνες πλέον και πιστεύουμε ότι θα δουλέψουμε πολύ καλά στις γιορτές».

Στην Αρναία μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου υπάρχουν επισκέπτες από χώρες όπως η Ολλανδία. Αγαπούν τη φύση και τις περιπατητικές διαδρομές. «Δουλέψαμε με Ολλανδούς ακόμη και το φθινόπωρο. Τώρα οι επισκέπτες μας κατά τα Σαββατοκύριακα είναι Έλληνες. Από Θεσσαλονίκη, Πιερία, Καβάλα, Ξάνθη. Από όλη τη Μακεδονία», τονίζει ο Βασίλης Κοκκαλιάρης, ιδιοκτήτης παραδοσιακού ξενώνα. Είναι σημαντικό όπως λέει, ότι όλοι τηρούν τα μέτρα εντός και εκτός των ξενοδοχείων ώστε να μένουμε ασφαλείς. «Κάποτε κλείναμε 10 μέρες νωρίτερα, τώρα οι κρατήσεις γίνονται από την προηγούμενη για την επόμενη μέρα. Υπάρχει μια αβεβαιότητα στον κόσμο που μας οδηγεί σε αυτό. Ωστόσο για τις γιορτές έχουμε πολύ καλή πληρότητα που πιστεύουμε πως θα αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα», τονίζει ο κ. Κοκκαλιάρης.

Στην εστίαση τα τελευταία Σαββατοκύριακα έχει πέσει λίγο η κίνηση, αλλά όπως λέει ο ιδιοκτήτης καταστήματος, Δημήτρης Πολύζως, αυτό οφείλεται στην ανοιχτή αγορά της Θεσσαλονίκης. «Εμείς είμαστε κάθε μέρα ανοιχτά. Έχουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά για όποιον θέλει να μας επισκεφτεί, αλλά η κίνηση κορυφώνεται κυρίως Σάββατο και Κυριακή. Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ καλύτερη περίοδος για όλους τους επαγγελματίες», επισημαίνει.

Στην Αρναία σίγουρα πάντως ο επισκέπτης θα καλύψει τις γαστρονομικές του απαιτήσεις, και θα χαρεί τη φιλοξενία από πλευράς κατοίκων του χωριού.