Σε εφαρμογή τίθεται από αυτήν την εβδομάδα το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο την ώρα που οι κεραίες κυβέρνησης και ειδικών είναι στραμμένες στην παραλλαγή «Όμικρον».

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 8.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά επί ποδός.

Στην κυβέρνηση έχουν τονίσει από την πρώτη στιγμή πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση λόγω του εορταστικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά.

Εξάλλου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του CNN Greece, έως τα μέσα αυτής της εβδομάδας, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο ενίσχυσης της γραμμής άμυνας έναντι της εξάπλωσης του νέου στελέχους.

Πάνω στο τραπέζι της καθιερωμένης σύσκεψης για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της Covid-19 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, λόγω της μετάβασης του πρωθυπουργού στη Βουλγαρία, οι ειδικοί κατέθεσαν τον προβηματισμό τους για την πορεία που θα διαγράψουν οι πανδημικοί δείκτες.

Στο φόντο των στοιχείων που αποτελούν τη φωτογραφία τη στιγμής, αλλά και την προβολή τους που προκύπτει από τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έκανε διακριτή αναφορά στην ανησυχητική κατάσταση η οποία καταγράφεται ανά την Ευρώπη.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψν των «συνδαιτημόνων» του, το περιεχόμενο των συνομιλιών του από την πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, στην οποία κυριάρχησε η συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων για την αναχαίτισή της.

Στην παρούσα φάση θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα επηρεαστεί το πλέγμα μέτρων που ισχύουν για το πρώτο ρεβεγιόν της εορταστικής περιόδου, εκείνο των Χριστουγέννων. Στους κλειστούς χώρους της εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Παράλληλα η κυβέρνηση υπενθυμίζει σε όλους τους πολίτες και στους εμβολιασμένους, πριν βγουν για την νυχτερινή τους έξοδο να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με το δωρεάν self τεστ που έχουν παραλάβει από τα φαρμακεία προκειμένου να γνωρίζουν την επιδημιολογική τους κατάσταση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού.

Στον αντίποδα, κατά πληροφορίες, οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του μοντέλου των τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους την παραμονή πρωτοχρονιάς, προτάσσοντας τους υγειονομικούς κινδύνους που ελοχεύει η συγκεκριμένη ημέρα. Πρόκειται άλλωστε για μια ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας, θεωρείται σχεδόν δεδομένη, η πλημμέλεια στην εφαρμογή των μέτρων, όπως επίσης ο έντονος συγχρωτισμός αλλά και η τήρηση των αποστάσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που έχουν δικαίωμα εισόδου σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα rapid τεστ.

Πρόταση με την οποία οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι διασφαλίζεται ένας αυξημένος βαθμός προστασίας των πολιτών έναντι της νέας παραλλαγής της Covid-19, που σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις η εξάπλωση της στην χώρα μας αναμένεται στις αρχές του χρόνου.

Επίσης οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ακόμα κάνει την τρίτη δόση η οποία φαίνεται να προστατεύει από την νέα παραλλαγή.

Το αν τελικά θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, οι οποίοι θα πρέπει να ορίσουν το χρονικό όριο που θα γίνονται δεκτά rapid τεστ, αν δηλαδή θα είναι 24 ή 48 ωρών και ποια κατηγορία ακριβώς θα αφορά καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.

Πηγή: cnn.gr