Για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρονστη χώρα μας το επόμενο διάστημα και “έκρηξη” κρουσμάτων, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής προχώρησε σε μια “εφιαλτική” πρόβλεψη, αναφέροντας πως μέσα σε 15-20 ημέρες, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής και ότι είναι πιθανό μετά την γιορτή των Φώτων να καταγραφούν από 15 έως και 18 χιλιάδες κρούσματα μόλις σε ένα 24ωρο.

Όπως είπε: “Θα μιλήσω εμπειρικά. Σε όλες τις χώρες το πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον ξεκίνησε με μια εικόνα όπως στην Ελλάδα. Δηλαδή σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους μέσα σε 15-20 ημέρες. Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση λίγο μετά τα Φώτα. Θα είναι περίπου τριπλάσια έως τετραπλάσια της σημερινής εικόνας, εάν μπορέσουμε να τα διαγνώσουμε όλα. Ενδέχεται να καταγράψουμε και 15-18 χιλιάδες κρούσματα λίγο μετά τα Φώτα , χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση αμέσως μετά την πρωτοχρονιά”.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τζανάκης συνέστησε στο κοινό να προβαίνει σε συχνό τέστινγκ, με διενέργεια self test ανά 3 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών και προτρέποντάς το να τηρεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

“Να κάνουμε 4 σελφ τεστ μέσα στις γιορτές μέχρι την πρωτοχρονιά, ένα ανά 2-3 περίπου ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και εμβολιαστικού στάτους.Τα τραπέζια στις γιορτής να είναι ολιγομελή, το πολύ μέχρι 10 άτομα, να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας και να μην την βγάζουμε καθόλου και έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.

Όσον αφορά την 4η δόση του εμβολίου, ο καθηγητής την χαρακτήρισε “αναπόφευκτη” για άτομα που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία δηλαδή για εκείνους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.