Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης με φόντο την επέλαση της Όμικρον και ειδικά την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για νέους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα:

 • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Στους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
 • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται.
 • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR test 72 ωρών ή το Rapid test 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους.
 • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.
   

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν:

 • τη διασκέδαση
 • αθλητικές εκδηλώσεις
 • την τηλεργασία
 • γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να εισηγηθεί.

Σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για επιστροφή των SMS, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άφησε ανοιχτό να υπάρξει αλλαγή των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά.

“Η χώρα μας βίωσε την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα και τις τελευταίας εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρξε η εξάπλωση της Όμικρον που βρίσκεται στη χώρα μας. Τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις. Είναι υποχρεωτικό να ληφθούν μέτρα. Ήμασταν η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες πάρα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί συνολικά ο εμβολιασμός στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι εμβολιαστικά θωρακιζόμαστε”, είπε αρχικά ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει:

“Τα μέτρα θα ισχύσουν σε δύο φάσεις, από αύριο ως και τις 2 Ιανουαρίου και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα και εκεί θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων για το αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα”.