Αν και η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη εξαιτίας του υπερμεταδοτικού χαρακτήρα της μετάλλαξη Όμικρον, η «έκρηξη» που σημειώθηκε σήμερα φαίνεται ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα να συζητείται η άμεση εφαρμογή του πακέτου των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και του προέδρου της Επιτροπής των Ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα, όπου θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Θα ακολουθήσει στις 12:00 συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία θα εξεταστεί τόσο η επάρκεια του πακέτου των μέτρων υπό το φως των νέων δεδομένων, όσο και ο χρόνος της εφαρμογής τους.

Πληροφορίες του CNN Greeceαναφέρουν ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν στις 3 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, αλλά άμεσα -ακόμη και από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το μεσημέρι: «Όλα είναι ανοικτά», ενώ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν επιπλέον μέτρα ακόμη και πολύ νωρίτερα».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων που ανακοινωθηκαν χθες για την εστίαση και τη διασκέδαση εντός αυτής της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, είπε αναφορικά με την πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα: «Σταθμίζουμε τα δεδομένα. Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αφού ακούσουμε αύριο τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο», ενώ διευκρίνισε: «Το βασικό ζήτημα θα είναι η χρονική μετάθεση και όχι καινούρια μέτρα».

«Βόμβα» κρουσμάτων

Σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον σοκαριστικό αριθμό των 21.657 νέων κρουσμάτων, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα και αύξηση με γεωμετρική πρόοδο συγκριτικά με τα στοιχεία των προηγούμενων 24ωρων.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 60 θανάτους σε ένα 24ωρο. O αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός -σήμερα στους 635 ασθενείς-, ωστόσο αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.