Από τις 6:00 το πρωί σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και η έκρηξη κρουσμάτων συνεχής, με τους αριθμούς των νέων μολύνσεων να “σπάνε” τα ρεκόρ μέρα με την μέρα, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον “καλπάζει”.

Έτσι, μετά από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και έπειτα από την συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε τα νέα μέτρα που θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους, να τεθούν σε ισχύ νωρίτερα, δηλαδή από σήμερα Πέμπτη (30/12). Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιανουαρίου και θα επανεξεταστούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, αποσαφηνίστηκε πως δεν θα επιτρέπεται η μουσική στη διασκέδαση και στην εστίαση, με το ωράριο να είναι μέχρι τις 12.00 το βράδυ. Εξαίρεση θα αποτελέσει το ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς), όταν και τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν ως τις 02.00. Ωστόσο, ούτε και το συγκεκριμένο βράδυ θα υπάρξει μουσική.

Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τις 6:00 το πρωί σήμερα Πέμπτη (30/12) ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Στην αλλαγή του χρόνου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα μαγαζιά θα δουλέψουν ως τις 02.00, ενώ απαγορεύεται η μουσική για όσο θα ισχύουν τα νέα μέτρα.
  • Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
  •  Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.

 

Σχετικά με τις εορτές, ο Θάνος Πλεύρης πρόσθεσε:

“Για τα τραπέζια που θα γίνουν την Πρωτοχρονιά, συστήνουμε να κάνουν όλοι τεστ πριν από αυτά, και όσοι αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν νοσήσει και έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα, να μη δουν τους δικούς τους. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους για να αποφευχθεί η διασπορά”.

Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Μετά το πέρας των 5 ημερών, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν σε απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον 5 μέρες ακόμη παντού.

Δηλαδή:

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

  • Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.
  • Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.
  • Στο τέλος των 5 ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.