Για σκόπιμη παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα, επικαλούμενη έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 30 Δεκεμβρίου 2021, σε συνέχεια των παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την κ. Μάλαμα  η ​ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είχε καμία πρόθεση να αποζημιώσει τους αγρότες. Συγκεκριμένα,  στο υπ. αριθμ. 1733/353277 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται ότι :

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Χαλκιδικής, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής εξαιτίας των παγετών του Φεβρουαρίου και της Άνοιξης 2021, διαπιστώθηκαν ότι οι εν λόγω καλλιέργειες ευρίσκοντο σε στάδιο μη καλυπτόμενο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ανωτέρω Κανονισμό, εξαιρούνται της φυτικής κάλυψης του ΕΛΓΑ οι ζημιές που προξενούνται από παγετό στα καρποφόρα δένδρα πριν το στάδιο της έναρξης της άνθησης. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω καλλιέργειες την περίοδο των παγετών ευρίσκοντο σε προανθικό στάδιο. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η ακαρπία των ελαιοδένδρων αποτελεί ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ουδέποτε έχει αποζημιωθεί η ζημιά από ακαρπία από τον ΕΛΓΑ.

“Κοινώς, η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία έγιναν προσχηματικά, ενώ κι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Τώρα, την ίδια ανάλγητη πολιτική θα εφαρμόσουν και σε σχέση με την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής. Θα τάξουν και μετά θα “εξαφανιστούν”, τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα.