Γιορτάζει σήμερα το Παλαιόκαστρο με ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία, τραγουδώντας πόρτα πόρτα τα Κάλαντα των Φώτων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κοινότητας Παλαιοκάστρου: 

“Τα ήθη και τα έθιμα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν σε συγκυρίες δύσκολες. Αυτό συμβαίνει, γιατί φωλιάζουν στις καρδιές των ανθρώπων και εκεί αναπτύσσονται και ζουν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το δικό μας έθιμο -όπως μαρτυρούν και οι πρόγονοι μας- έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Επιβίωσε δηλαδή σε συνθήκες δυσκολότερες από αυτές που σήμερα βιώνουμε.

Σήμερα παραμονή των Φώτων το Παλαιόκαστρο γιορτάζει και μαζι με το χωριό μας γιορτάζουμε και όλοι εμείς. Σήμερα οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάλαντα, χορούς και γλέντια. Σήμερα, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να φέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στα σπίτι μας και στα σπίτια των αγαπημένων μας, ελπίζοντας πως δεν θα μείνει φέτος σπίτι χωριανού μας χωρίς να ακούσει τα Κάλαντα των Φώτων. Ας σιγοτραγουδήσουμε τα κάλαντα, ας πάρουμε τηλέφωνο έναν συγγενή να του τα πούμε, ας τα “στείλουμε” μέσω της τεχνολογίας. “Νε κι μεις νεις καλού νου σας η-νι-βραμι σαν του νου καλού του χρόνου. Κι τ’ χρόν’.” Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.”