Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών συνεχίζοντας τις διαδικτυακές επετειακές εκδηλώσεις της για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 λειτουργεί για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιαίτερα στα μέλη της Εταιρείας καθώς και στην ευρύτερη εκπαιδευτική Κοινότητα. Το κεντρικό θέμα του φετινού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι: «Η Παλιγγενεσία του 1821», προσαρμοσμένο στον επετειακό εορτασμό της εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι θεματικές, οι οποίες θα αναπτυχθούν διαδικτυακά, καθώς και οι εισηγητές και οι τακτές ημερομηνίες παρουσίασης είναι οι εξής:

Κυριακή 16/1/2022, ώρα 18.00, Ιάκωβος Μιχαηλίδης Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Η Φιλική Εταιρεία και η Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στη Μακεδονία.

Κυριακή 23/1/2022, ώρα 18.00, Θανάσης Χρήστου Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Η Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Κυριακή 6/2/2022, ώρα 18.00, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης Επ. Καθηγητής της έδρας Ποντιακών Μελετών Α.Π.Θ., Η Επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Κυριακή 20/2/2022, ώρα 18.00, Πέτρος Παπαπολυβίου Αν. Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Τα επαναστατικά γεγονότα στην Κύπρο.

Κυριακή 27/2/2022, ώρα 18.00, Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Κύπρος, Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η συγκρότηση του Νεοελληνικού Κράτους.

Κυριακή 13/3/2022, ώρα 18.00, Μιλτιάδης Παπανικολάου Ομότ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Το ’21 στην Τέχνη.

Τις εισηγήσεις – μαθήματα και τους ομιλητές προλογίζει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ε.Μ.Σ.: www.ems.gr

Για να παρακολουθήσετε τις παραπάνω εισηγήσεις – μαθήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου ακολουθείτε τον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/user/EMS1939/videos