Στο τρίτο και πιο δύσκολο έτος της πανδημίας μπαίνει η χώρα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο, που βλέπει το επιχειρείν να πλήττεται περισσότερο από ποτέ. Όπως εκτιμά η κατάσταση θα είναι δύσκολη τους επόμενους μήνες και μέχρι να κινηθεί ξανά, τουριστικά, ο κλάδος.

«Μπορούμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης που θα λάβουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά. Όπως φαίνεται τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε την τουριστική σεζόν αλλά θα τα εξετάσουμε όλα ανάλογα με τις μεταλλάξεις που παρουσιάζει ο κορωνοϊός», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Η Χαλκιδική, όπως είπε, ακολούθησε την υπόλοιπη χώρα σε ποσοστά όσον αφορά την επισκεψιμότητα την περίοδο των γιορτών. Ο νομός διαθέτει 500 κλίνες κατά τη χειμερινή περίοδο και αρκετές επιλογές για εξορμήσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι είναι ελάχιστες πλέον και όλοι βρίσκονται σε φάση αναμονής.

Σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας και από την οπτική του πολιτευτή της ΝΔ, ο κ. Τάσιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του για την αύξηση του ενεργειακού κόστους τη στιγμή που ακόμη και ο πρωτογενής τομέας που επιβιώνει εν μέρει από τον τουρισμό, πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Τάσιος κάλεσε την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού να εξετάσει τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης που αριθμεί σήμερα στη Χαλκιδική πάνω 4 χιλιάδες σπίτια, δηλαδή πάνω από 20 χιλιάδες κλίνες. Παρόλα αυτά, δεν είναι καταγεγραμμένα ως τουριστική δραστηριότητα γεγονός που δεν βοηθά στο να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες του νομού. Δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείριση απορριμμάτων. «Εκ του αποτελέσματος η γειτνίασή μας με τη Θεσσαλονίκη δεν μας ευνοεί αφού μεγάλα έργα στο νομό δεν έχουμε δει. Ωστόσο ο νομός είναι το πρώτοι ΑΕΠ τουριστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρέπει να γίνει ανοιχτός διάλογος και παραδοχές. Αν δεν τις κάνουμε κανείς δεν θα μας δώσει λεφτά. Πρέπει να έχουμε χρήματα και στοιχεία να παρουσιάσουμε», τόνισε. Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, επεσήμανε ότι επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, αναφέροντας ως παράδειγμα το φράγμα του Χαβρία για το οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ένα σοβαρό βήμα που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Τάσιο αφορά τις οδικές υποδομές του νομού Χαλκιδικής, Από την τακτική συντήρηση που ενδιαφέρει τον τουρίστα – επισκέπτη, μέχρι τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, που όπως φαίνεται εγκαταλείφτηκε ως προοπτική. Μείζονος σημασίας κρίνεται η παροχή υπηρεσιών υγείας που αναβαθμίστηκε εκ των πραγμάτων μέσα στην πανδημία. «Πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ από ιδιώτες και δωρεές ενίσχυσαν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και τα Κέντρα Υγείας, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε ότι η υγειονομική κάλυψη θα παίξει τον δικό της σοβαρό ρόλο φέτος το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Μια πρόταση μάλιστα που έκανε ο κ. Τάσιος αφορά την επαναφορά του συμβολικού τιμήματος των 5 ευρώ στο νοσοκομείο και τα Κ.Υ. για όσους ξένους επισκέπτες τυγχάνουν πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε την υγεία στο νομό μας και να εξασφαλίσουμε πόρους για υποδομές», σημείωσε.