Μετά τα Χριστούγεννα τα έλατα στο Παρίσι ανακυκλώνονται και γίνονται λίπασμα για χώρους πρασίνου. Τοποθετούνται σε ειδικά σημεία όπου πολτοποιούνται και μετατρέπονται σε λίπασμα.

Οι Παριζιάνοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου να αφήσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε προκαθορισμένα σημεία σε όλη την πόλη. Μπορούν ακόμη να τα αφήσουν και κοντά στο σπίτι τους και από εκεί να τα συλλέξουν οι υπηρεσίες του δήμου.

«Το οικολογικό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πριν τα έλατα τα έκαιγαν. Τώρα το υλικό είναι βιοδιασπώμενο, είναι φυσικό και δεν υπάρχει λόγος να μην το εκμεταλλευτούμε» δήλωσε ένας κηπουρός του δήμου.

Και στο Λονδίνο η φάρμα Kentish Town γιορτάζει τα 50 της χρόνια. Είναι το ιδανικό μέρος για τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η φάρμα έχει ζητήσει από τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους τώρα, καθώς και να κάνουν και μια μικρή δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό. Κάποια από αυτά γίνονται τροφές για ζώα, κυρίως για κατσίκες, ενώ άλλα θα χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση του τοπικού πάρκου.

«Νομίζω ότι αν τους δίναμε δέντρα κάθε μέρα το πιθανότερο είναι να τα έτρωγαν, αλλά αυτό δεν είναι καλό για αυτά. Είναι πολύ λαίμαργα ζώα. Τους δίνουμε όμως μικρά κομματάκια για να μην τρώνε πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Όμως θα ασχοληθούν μαζί τους και θα το μετατρέψουν σε κάτι σαν αυτό που βλέπετε» δήλωσε υπάλληλος της φάρμας.

Μόνο τον περασμένο χρόνο η φάρμα κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 7000 λίρες από δωρεές και φετινός στόχος είναι να ξεπεράσουν αυτό το ποσό.

Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τη φάρμα και να γνωρίσουν από κοντά την κατσίκα που κατανάλωσε το δέντρο τους.

Πηγή: gr.euronews.com