Η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε το «πράσινο φως» σε σχέση με την τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό για όσους όσοι συμπολίτες μας είναι ανοσοκατεσταλμένοι και πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Η 4η δόση θα πραγματοποιείται μετά την τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες και αυτή θα αποτελεί την αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Η πλατφόρμα

Ήδη μάλιστα έχει ετοιμασθεί η πλατφόρμα του emvolio.gov.gr για τα ραντεβού της 4ης δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Όσοι εισέρχονται στην πλατφόρμα και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, διαπιστώνουν ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού 15 ημέρες πριν ολοκληρωθεί το 6μηνο από την 3η δόση.

Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καταλήγουν στην απόφαση αυτή καθώς κρίνουν ότι η 4η δόση του εμβολίου θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από τον ιό.

Το διάστημα των τριών μηνών από την 3η δόση επελέγη με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και το τι συνιστούν οι διεθνείς Οργανισμοί.

Τρίτη δόση για όλους

Στο μεταξύ από την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι πολίτες που μπορούν να εμβολιασθούν θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Στην περίπτωση που έχουν παρέλθει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, είτε με 2 δόσεις είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Γεγονός που σημαίνει ότι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους ή να απολαμβάνουν άλλα προνόμια που έχουν ορισθεί.

Από την άλλη από τις 15 Ιανουαρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί, καθώς διαφορετικά τους περιμένει πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μέτρο προκειμένου να πιέσει όσους είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.