Εν μέσω μαζικών ελλείψεων προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς του κράτους λόγω νόσησης από την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι συντομεύεται η διάρκεια απομόνωσης για τους ασθενείς με Covid-19 στην Αγγλία από τουλάχιστον επτά σε πέντε ημέρες -με αρνητικό τεστ-, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί» ο αντίκτυπος της καραντίνας στην οικονομία.

«Έχουμε επανεξετάσει την περίοδο απομόνωσης για όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό για να διασφαλίσουμε ότι τα ισχύοντα μέτρα επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση της οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, για παράδειγμα, αλλά και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου να βγουν όσοι είναι μεταδοτικοί με τον ιό από την απομόνωση» ανακοίνωσε ο Σατζίντ Τζάβιντ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επικαλούμενος στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «περίπου τα δύο τρίτα όσων έχουν διαγνωσθεί με Covid δεν είναι πλέον μεταδοτικοί στο τέλος της πέμπτης ημέρας».

Από τη Δευτέρα, με δύο αρνητικά αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) την πέμπτη και την αρχή της έκτης ημέρας, οι θετικοί στη νόσο Covid θα μπορούν να βγουν από την καραντίνα.

Η απομόνωση ήταν μέχρι στιγμής δέκα ημέρες με δυνατότητα μείωσης σε επτά σε περίπτωση αρνητικού τεστ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δέχτηκε ισχυρή πίεση να μειώσει τη διάρκεια της απομόνωσης σε πέντε ημέρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν όψει της μαζικής απουσίας νοσούντων εργαζομένων, γεγονός που διαταράσσει τη λειτουργία σε κρίσιμους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η υγεία, η εκπαίδευση ή οι μεταφορές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερους από 151.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας -από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη- καταγράφει ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, που αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Εντούτοις τα κρούσματα φαίνεται να αρχίζουν να μειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: cnn.gr