Στο νέο της χώρο, στην οδό Κανελλοπούλου, λειτούργησε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου η λαϊκή αγορά Μουδανιών για πρώτη φορά μετά την απόφαση της αλλαγής θέσης.

Οι περισσότεροι πωλητές όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Χαλκιδικής Βασίλης Στεριανός, ήταν ικανοποιημένοι και άμεσα εναρμονίστηκαν με το περιβάλλον. Μικρά προβλήματα σημειώθηκαν με τους πωλητές βιομηχανικών προϊόντων, που λόγω αλλαγής θέσης δεν κατάφεραν να ανοίξουν τους πάγκους τους. «Ωστόσο, έχει ήδη ενημερωθεί ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας προκειμένου να επιληφθεί κάθε λεπτομέρειας», επεσήμανε ο κ. Στεριανός.

Στα θετικά στοιχεία της νέας χωροθέτησης προσμετρείται η μεγάλη δυνατότητα πάρκινγκ για άμεση πρόσβαση στη λαϊκή αγορά. Επίσης η ευθεία γραμμή όπου εκτείνεται η λαϊκή αγορά με τον καταναλωτή να διέρχεται των προϊόντων άνετα και απρόσκοπτα.

Προβλήματα ενδέχεται να σημειωθούν σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων καθώς ο χώρος είναι αρκετά ανοιχτός σε σχέση με την προηγούμενη θέση, κάτι που σημαίνει ότι οι ισχυροί άνεμοι θα δυσχεραίνουν το έργο των πωλητών αλλά και τη διέλευση των καταναλωτών. “Τα προβλήματα θα λυθούν σταδιακά και οι παραγωγοί αλλά και οι έμποροι βιομηχανικών θα εναρμονιστούν με τις νέες θέσεις τους. Τα βιομηχανικά προϊόντα άλλωστε, όπως και τα ψάρια προβλέπεται να τοποθετούνται στις παρυφές των λαϊκών αγορών. Άλλα μικροζητήματα θα τα επιλύσουμε. Είναι θετικό ότι η προσέλευση των καταναλωτών ήταν πολλή μεγάλη και ξεπέρασε τις προσδοκίες αλλά και τους φόβους που είχαμε λόγω απόστασης”, τόνισε ο κ. Στεριανός.

Στο γενικότερο πλαίσιο διεξαγωγής των λαϊκών αγορών, υπάρχουν αρκετά θέματα προς επίλυση για την εύρυθμη λειτουργία τους. Όπως για παράδειγμα η ρευματοδότηση παραγωγών με ψυγεία και ευπαθή προϊόντα, οι χώροι υγιεινής καθώς οι χημικές τουαλέτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών κυρίως, αλλά η καθαριότητα μετά το πέρας της εμπορικής υπαίθριας δραστηριότητας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν ακόμη και υδροφόρες για να καθαρίσουν τους δρόμους, κάτι που δεν βλέπουμε στην επαρχία.