Το 2021 ήταν το έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, γεγονός που δείχνει την μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα στην ιστορία και η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1880.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «πολύ πραγματική, συμβαίνει τώρα και επηρεάζει πραγματικούς ανθρώπους», σχολίασε ο Γκάβιν Σμιτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, όπως αναφέρει το Associated Press.

Το περσινό, ακραίο κύμα καύσωνα στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα Άιντα και οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα συνδέονται με την υπερθέρμανση, επισήμανε.

Ένας βασικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής, η θερμικότητα ωκεάνιου βάθους, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αυτές.

Οι ωκεανοί απορροφούν πάνω από το 905 της υπερβάλλουσας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα ύδατα του ωκεανού επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και τις αλλαγές στα ρεύματα.

«Το ενδιαφέρον σε αυτό, από επιστημονικής άποψης, είναι ότι μας εξηγεί γιατί θερμαίνεται ο πλανήτης. Θερμαίνεται λόγω της δικής μας επίδρασης στις συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με τη NOAA, η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν κατά 0,84 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η ανάλυση της NASA δείχνει ότι το 2021 βρίσκεται, μαζί με το 2018, στην έκτη θέση στη λίστα με τις θερμότερες χρονιές όλων των εποχών.

Η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στο βόρειο ημισφαίριο, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καθώς και στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα τελευταία εννέα χρόνια βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη NOAA.

Η δεκάδα συμπληρώνεται με το 2010 που βρίσκεται στην ένατη θέση.

Πηγή: cnn.gr