Ο τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς έφθασε στο ξενοδοχείο Παρκ, το ίδιο ξενοδοχείο κράτησης για μετανάστες στο οποίο παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα, σήμερα λίγο πριν τις 15.30 (τοπική ώρα, 06.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Το ξενοδοχείο χρησιμοποιείται επίσης για την κράτηση 33 αιτούντων άσυλο και ταξιδιωτών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της Covid-19.

Περίπου δώδεκα ακτιβιστές πρόσφυγες φώναζαν έξω από το ξενοδοχείο «σταματήστε τα βασανιστήρια… αφήστε τους να βγουν έξω», καθώς ο Τζόκοβιτς και οι φρουροί της Συνοριακής Δύναμης έμπαιναν στο υπόγειο γκαράζ του ξενοδοχείου.

Ένας άντρας, που περνούσε με ποδήλατο δίπλα από το ξενοδοχείο φώναξε: “Πήγαινε σπίτι, Νόβακ!”

Θα είναι η δεύτερη κράτηση για τον Τζόκοβιτς σε αυτό το ξενοδοχείο. Σημειώνεται πως αύριο Κυριακή στις 09.30 (τοπική ώρα, 00.30 ώρα Ελλάδας) έχει οριστεί η ακρόαση για την υπόθεση ακύρωσης της βίζας του.

Kίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση της τάξης

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας ήταν ξεκάθαρη χθες στο ότι η παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων του αυστραλιανού Open μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση της χώρας και να αυξήσει το αίσθημα κατά του εμβολιασμού αλλά και της εφαρμογής των κανόνων για την Covid-19.

Στην υπόθεση για τον Σέρβο σταρ του τένις ο Υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ (που είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέτρεψε την απόφαση που δικαίωνε τον Τζόκοβιτς από το Δικαστήριο της Βικτώριας), θεωρούσε πως ο Τζόκοβιτς, έχοντας μπει στη χώρα με ιατρική εξαίρεση δεν θα είχε μεγάλο κίνδυνο στο να μεταφέρει τον ιό, επειδή είχε νοσήσει πρόσφατα.

Ωστόσο, η ενέργεια του Αλεξ Χοκ να απορρίψει για 2η φορά τη βίζα του Τζόκοβιτς (μετά την άφιξή του στην Αυστραλία στις 5 Ιανουαρίου) είχε κατά τα άλλα πολύ συγκεκριμένους λόγους και σχετικά κριτήρια. Ουσιαστικά θεωρεί πως ο εννέα φορές νικητής του αυστραλιανού Open αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση της τάξης.

Ο Υπουργός περιγράφει τον Τζόκοβιτς ως έναν άνθρωπο με το προφίλ του αντιεμβολιαστή, που έχει δείξει δημόσια την αντίθεσή του στο να εμβολιαστεί και που δείχνει ότι δεν σέβεται τους κανόνες για τον COVID, όπως το να απομονωθεί και να μπει σε καραντίνα μετά από ένα θετικό τεστ.

Πηγή: protothema