Ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Βαγιωνάς Γεώργιος έλαβε ένα κείμενο από την ΕΛΜΕ Χαλκδικής στο οποίο υπάρχουν αιτιάσεις αναφορικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Ο ίδιος απάντησε με επιχειρήματα υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων, επιχειρήματα που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει καθώς είναι τεκμηριωμένα από την επιστημονική Κοινότητα, όπως συμπλήρωσε.
Αναλυτικά , η ανακοίνωση του Βουλευτή Χαλκιδικής, Γ. Βαγιωνά:
Ένα καταγγελτικό κείμενο, στο οποίο είναι ευδιάκριτος ο αντιπολιτευτικός λόγος κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με έωλες αιτιάσεις αναφορικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, έλαβα από την ΕΛΜΕ Χαλκιδικής.
Απάντησα στα ζητήματα που έθετε το κείμενο χρησιμοποιώντας ακλόνητα επιχειρήματα υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει καθώς είναι τεκμηριωμένα από την επιστημονική Κοινότητα.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ενώ το εν λόγω κείμενο υπογράφεται από εκπαιδευτικούς, δεν εστιάζει σε κανένα σημείο του στο σημαντικό κοινωνικοποιητικό και παιδαγωγικό έργο του σχολείου.
Αυτή την κρίσιμη ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία και η Κυβέρνηση λειτουργεί με σύνεση υπερ όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, κείμενα όπως αυτό δεν προάγουν ούτε τον δημόσιο διάλογο, ούτε το κοινωνικό σύμφερον, ούτε την εκπαιδευτική πρόοδο.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων κανονικά τη Δευτέρα 10/1 και αφού είχε προηγηθεί διαδικτυακή συνεδρίαση (για λόγους ασφαλείας )της επιτροπής επιστημόνων στην οποία πήραν αποφάσεις για όλους εμάς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που από σήμερα θα δουλεύουμε πρόσωπο με πρόσωπο σε τάξεις των 25 και 27 παιδιών. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες κατόπιν εορτής αφού είχε λάβει και ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τα δίκαια και σοβαρά αιτήματα του κλάδου μας.
Έτσι με 40.000 κρούσματα τη μέρα, με συνέχιση του αντιεπιστημονικού πρωτόκολλου να κλείνει το τμήμα αν νοσεί το 50+1% των μαθητών, με υπερμεγέθη τμήματα 27 και 28 μαθητών, με την επικίνδυνη για τη σχολική κοινότητα καραντίνα των 5 ημερών (που θα οδηγήσει όσους νοσούν να προσέρχονται κανονικά στην εργασία), με τα self test που δεν γίνονταν καν ή διενεργούνταν πλημμελώς -και απλώς δηλώνοντα, θα συνεχιστεί «κανονικά» η λειτουργία των σχολικών μονάδων με εκτίναξη των κρουσμάτων. Το μέτρο του επιπλέον τεστ για την πρώτη βδομάδα (μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης -αυτό δεν το λέμε δυνατά-, αλλά είναι το συμπέρασμα κάθε νοήμονα)είναι υποκριτικό. Ούτε λέξη για την περιορισμένη τους αξιοπιστία. Αλλά και αυτό ,πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, καταρρίπτεται καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν εξαντληθεί τα self test σε πολλές περιοχές. Η υφυπουργός αναθέτει προκλητικά και αυτό το καθήκον στα σχολεία τεστ για προμήθεια μέσα στο σκ ή το πρωί της Δευτέρας. Ενοχική και η σιωπή για τις ατελείωτες ουρές στις δημόσιες δομές, για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων και το κόστος των μοριακών τεστ που βαρύνει τις οικογένειες που θέλουν -κι αντέχουν οικονομικά- αξιόπιστη γνωμάτευση.
Για ποια διασφάλιση της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας μιλούν; Μήπως αναφέρονται στις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι οι εκπαιδευτικοί που νοσούν θα κάνουν τηλεκπαίδευση για να μην χαθούν μαθήματα, ενώ παράλληλα δεν έχουν πει λέξη για την πλήρωση των κενών που ήδη υπάρχουν αλλά και αυτών που θα προκύψουν λόγω νόσησης πολλών εκπαιδευτικών; Χρησιμοποιούν πάλι την πανδημία για να χτυπήσουν εργασιακά δικαιώματα και να παρακάμψουν τις αντιστάσεις μας βάζοντας απέναντι μας τους γονείς και καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό .
Καταγγέλλουμε την αδιαφορία του υπουργείου για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών αλλά και τις αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία ως αποθετήρια παιδιών και επιφυλάσσουν στους εκπαιδευτικούς το «καθήκον» της υγειονομικής επιτήρησης, γιατί «τελείωσαν τα λεφτόδεντρα» για να προσλάβει υγειονομικούς να επιτελέσουν το ρόλο τους ως καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Δεν ξεχνάμε ότι ενώ τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται η έγνοια της Κεραμέως είναι η αξιολόγηση, ο διαγωνισμός PISA και η εφαρμογή της Τράπεζας
Θεμάτων.
Το κυβερνητικό αφήγημα για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καταρρέει από τα επιστημονικά δεδομένα :δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά στις ηλικίες μαθητών/τριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17ετών ήταν 35.718 για το διάστημα 30/11/21 έως 27/12/21 δηλαδή το 25% των συνολικών κρουσμάτων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν επεκταθεί η μετάλλαξη Όμικρον.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Η πολιτική της, οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, η απόρριψη όλων των δίκαιων διεκδικήσεων μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, τα μέτρα – καρικατούρα που ανακοινώνει, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορωνοΐου, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών στους γονείς και τους μαθητές.
Προφανώς θέλουμε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, όμως απαιτούμε να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα δώσουν υγειονομική ασφάλεια για όλους και θα αποτρέψουν το παρατεταμένο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.
 Αυτά τα μέτρα διεκδικούμε και απαιτούμε να υλοποιήσει ΤΩΡΑ η Κυβέρνηση.
 15 μαθητές στο τμήμα με πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού.
 Αναίρεση των συγχωνεύσεων, που έγιναν με σκοπό τους 27 και 28 μαθητές/τριες, εν μέσω πανδημίας.
 Δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές με κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς χωρίς αποκλεισμούς.
 Δωρεάν PCR σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς με συμπτώματα και σε όλο το λαό.
 Κλείσιμο του τμήματος στα τρία κρούσματα κατάργηση του απαράδεκτου πρωτόκολλου που προβλέπει την νόσηση του 50% + 1 των μαθητών/τριων για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος.
 Κλείσιμο του σχολείου όταν υπάρχουν 10% ενεργά κρούσματα επί του συνόλου.
 Παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
 Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην αποδιοργανώνεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
 Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Να επανέλθουν οι οκτάωρες συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας που έγιναν τρίωρες.
 Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
 Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 Χορήγηση επιτέλους των αδειών στις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας.
 Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 Καμιά σκέψη για τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις τύπου Pisa και ΕΒΕ. Μείωση της ύλης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
 Κανείς στη δουλειά όταν ασθενεί, είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως.
 Να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού των μαθητών στα ΜΜΜ
Δηλώνουμε ότι το μόνο αναγκαίο, εφικτό και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης που οφείλει επιτακτικά να υλοποιήσει το Υπουργείο τώρα είναι να εφαρμόσει όλα τα παραπάνω μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια όλων στα σχολεία!!!
Στεκόμαστε στο πλευρό των Υγειονομικών, των σωματείων τους και των δίκαιων αιτημάτων τους για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Από κοινού αγωνιζόμαστε για να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του ΕΣΥ διότι μόνο ένα πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την πανδημία.
Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού. Να πάρει η κυβέρνηση πίσω την απόφασή της για μείωση κατά 820 εκ. των δαπανών για την υγεία το 2022. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση – αρκετά κερδίσανε όλο αυτό τον καιρό.
Αρνούμαστε να συνηθίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους, την διάλυση των κοινωνικών δομών και του συστήματος υγείας, το δυσβάστακτο κόστος για διαγνωστικά τεστ, και το γενικότερο όργιο των κυβερνητικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών!
Τα Δημόσια Σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά με απολύτως ασφαλείς όρους για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!
Για το ΔΣ
H Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Τάσιου Χρύσα Καπλανίδου
 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ :
Διάβασα προσεκτικά το κείμενο που στείλατε. Κατανοώ τον πανικό που σας διακατέχει και σας που οδηγεί σε στείρα και μονόπλευρη κριτική στο έργο της κυβέρνησης. Κινδυνολογείτε και καταθέτετε έωλες κατηγορίες, εμπλέκετε θέματα που αφορούν έργο διαφορετικών Υπουργείων (Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Παιδείας), απαιτείτε να λυθούν προβλήματα ετών με λόγο καταγγελτικό και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα. Απάντηση πήρατε από τρεις πλευρές:
• Από το έργο της κυβέρνησης (αποφάσεις στηριγμένες σε προτάσεις ειδικών, τήρηση αυστηρού πρωτοκόλλου, ενίσχυση εκπαιδευτικού έργου με πρόσληψη αναπληρωτών και αναπληρωτών τρίμηνης τουλάχιστον διάρκειας) που θα αναλυθεί πιο κάτω
• Από τους Έλληνες γονείς που για μια ακόμη φορά εμπιστεύτηκαν την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης και έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο καθώς δεν υπήρχε μεγάλο ποσοστό απουσιών την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, όπως φανταζόταν η αντιπολίτευση
• Από τη μείωση των κρουσμάτων αλλά και τη συμβολή των test που πραγματοποιήθηκαν από ένα μεγάλο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών. Χάρη στα test, που έγιναν ακριβώς λόγω της επανέναρξης των σχολείων, αναγνωρίστηκαν κρούσματα που πιθανόν να διασπείρονταν στην κοινότητα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει το θέμα της πανδημίας που ταλανίζει την κοινωνία σε παγκόσμια κλίμακα. Συγκεκριμένα έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
Πραγματοποιήθηκαν 3.445 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών μετά από μια δεκαετία. Το 2020 μάλιστα ήταν πρώτη φορά που διορίστηκαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής
ΠΕ71 και ΠΕ61. Δεν είδα κάποιο σχόλιο για αυτό στην επιστολή σας. Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την Ειδική Αγωγή. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 16.184 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Προβλέπονται να πραγματοποιηθούν νέοι διορισμοί μέσα στο 2022.
Αναπληρωτές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες που η πανδημία δημιούργησε στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Σε συνθήκες πρωτοφανείς στην Ελληνική Εκπαίδευση, η κυβέρνηση έχει προβεί σε πολλές αλλαγές για τη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών. Το τρέχον σχολικό έτος εγκρίθηκαν 43.737 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η α΄ φάση ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο. Πέραν των αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 προγραμμάτισε προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών. Έχουν ήδη προσληφθεί 1774 και πολύ σύντομα οι υπόλοιποι 3010.
Ευπαθείς ομάδες: Το προηγούμενο σχολικό έτος που δεν υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού, δόθηκε η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να λάβουν ειδική άδεια και να παρέχουν τηλεκπαίδευση σε μαθητές όταν υπήρχε ανάγκη. Την τρέχουσα σχολική χρονιά υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού.
Άνοιγμα σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων: Οι ευρωπαϊκές χώρες, αξιολογώντας την κατάσταση, προχώρησαν σε άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κάποιες από 3/1 και κάποιες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από 10/1 για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και υγειονομικούς.
Τήρηση αυστηρού πρωτοκόλλου: Στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία. Το 50+1 το υπέδειξε η αρμόδια Επιτροπή. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δυναμική και όχι στατική, γι αυτό, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, προέβη σε τροποποίηση της ΚΥΑ σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολικών μονάδων (ΦΕΚ 7Β΄, 06/01/2022).
Εξασφάλιση των αναγκαίων self test στις σχολικές μονάδες: Το ζήτημα δημιουργήθηκε λόγω της διαχείριση των self test από τις φαρμακαποθήκες. Αναγνωρίστηκε εγκαίρως και κινητοποιήθηκε το ΥΠΑΙΘ, η ΚΕΔΕ και τα στελέχη της Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς self test. Ο καλός συντονισμός και η άψογη συνεργασία των αρμοδίων φορέων λειτούργησε αποτελεσματικά. Έγινε εξαιρετική δουλειά μέσα σε απίστευτα λίγο χρόνο.
Προσλήψεις Σχολικών νοσηλευτών έχουν γίνει σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για να καλυφθούν οι ανάγκες μαθητών που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα.
Τέλος καταθέτω την εύλογη απορία μου πώς σε ένα κείμενο που υπογράφεται από εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο σημαντικό κοινωνικοποιητικό και παιδαγωγικό έργο του σχολείου. Το σχολείο αποτελεί τον φυσικό χώρο των παιδιών και προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση, για ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων, για καλλιέργεια δεξιοτήτων. Εσείς, που ανήκετε στην εκπαιδευτική κοινότητα και εργάζεστε σε σχολικές μονάδες, έπρεπε πάνω από όλα να υπερασπίζεστε με σθένος την επανέναρξη της λειτουργίας τους, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει με ιδιαίτερη επιτυχία.