ΗΙνδία κατέγραψε 306.064 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το περασμένο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας μείωση περίπου 8% από τον μέσο όρο των κρουσμάτων σε 24ωρη βάση που είχαν καταγραφεί τις τελευταίες 4 ημέρες. Οι θάνατοι από την COVID-19 ανέρχονταν σε 439, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο χαμηλότερος σε διάστημα πέντε ημερών.

Ωστόσο τα εβδομαδιαία ποσοστά θετικότητας αυξήθηκαν σε 17,03% την εβδομάδα ως σήμερα 24 Ιανουαρίου, από περίπου 0,63% στις 27 Δεκεμβρίου, λόγω της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

“Η Όμικρον μεταδίδεται τώρα στην κοινότητα στην Ινδία και έχει γίνει η κυρίαρχη σε πολλές μητροπόλεις”, ανέφερε σε έκθεσή της της 10ης Ιανουαρίου η Κοινοπραξία Γονιδιωματικής SARS-CoV-2 της Ινδίας (INSACOG), η οποία δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Τα περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον ήταν ήπια, σύμφωνα με την συμβουλευτική ομάδα, αν και οι νοσηλείες και τα κρούσματα στην εντατική αυξάνονται.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, και το οικονομικό κέντρο Μουμπάι στο πιο πλούσιο κρατίδιο, την Μαχαράστρα, αναφέρουν μεγάλες μειώσεις στα κρούσματα έπειτα από την κορύφωσή τους.

Αυτό μπορεί να αλλάξει, δήλωσε ωστόσο ο Δρ Σουμπχάς Σαλούνκε, μέλος του κρατικού Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και της εθνικής δύναμης αντιμετώπισης της COVID-19, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Το κρατίδιο αναμένει να δει πολλές κορυφώσεις τις ερχόμενες 8 ως 10 εβδομάδες, σημείωσε.

“Ο αριθμός των κρουσμάτων σε πόλεις όπως η Μουμπάι και η Πούνε είναι η κορυφή του παγόβουνου”, δήλωσε ο Σαλούνκε στο Reuters, προσθέτοντας ότι κυκλοφορεί επίσης το στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού από το προηγούμενο κύμα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ινδία ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 39.54 εκατομμύρια και είναι ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως έπειτα από αυτόν στις ΗΠΑ. Η χώρα έχει καταγράψει την ίδια ώρα συνολικά 489.848 θανάτους από την COVID-19.

Πηγή: real.gr