Αντίστροφη μέτρηση για να φτάσουν στο ταμείο και να πληρωθούν χρωστούμενα και δεδικασμένα αναδρομικά από περικοπές είτε κύριων είτε επικουρικών συντάξεων είτε και των αντίστοιχων Δώρων τους ξεκίνησε με τη νέα χρονιά για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους.

Οι επιστροφές για τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων μαζί με τα Δώρα τους αφορούν στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων με ποσά που ξεκινούν από 648 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι ΙΚΑ) και φτάνουν ως 4.103 ευρώ (υψηλοσυνταξιούχοι ΔΕΚΟ-ΕΤΑΤ, τραπεζών).

Τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου και φτάνουν ως και 10.920 ευρώ.

Τα ποσά που επιστρέφονται στις επικουρικές και στα Δώρα τους αφορούν στις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών που επιδίκασε το ΣτΕ και έπρεπε να αποδοθούν το 2020 στους συνταξιούχους, αλλά εξαιρέθηκαν από το νόμο 4714 που ψήφισε η κυβέρνηση, εντάσσοντας μόνον τα αναδρομικά 11μήνου για τις κύριες συντάξεις.

Τα αναδρομικά του Δημοσίου προέρχονται από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τη 2ετία 2017-2018, που είναι το διάστημα για το οποίο η εισφορά σε κύριες μικτές συντάξεις ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο (απόφαση 1477/2021) και οι κρατήσεις που έγιναν πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους.

Με βάση το σκεπτικό των αποφάσεων ΣτΕ και Ελ. Συνεδρίου, τα αναδρομικά τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι.

Ωστόσο στο νόμο 4714/2020 προβλέφθηκε η πληρωμή αναδρομικών μόνον για τις κύριες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ για τις επικουρικές προβλέφθηκε διάταξη που λέει ότι θα τα πάρουν όσοι έχουν κάνει προσφυγή στα δικαστήρια και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που πληρώθηκαν για τις κύριες συντάξεις.

Αν, δηλαδή, ένας συνταξιούχος έχει κάνει προσφυγή για αναδρομικά κύριας και επικουρικής σύνταξης και δικαιωθεί στο δικαστήριο, θα πάρει επί της ουσίας μόνον το 11μηνο αναδρομικών για την επικουρική και το αντίστοιχο 11μηνο για την κύρια θα αφαιρεθεί, καθώς το έχει ήδη πληρωθεί.

Για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων έχουν γίνει πάνω από 7.500 ομαδικές αγωγές των 40 – 50 συνταξιούχων η κάθε μία, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 370.000 συνταξιούχοι έχουν «κλειδωμένες» τις επιστροφές τους, με τις δικαστικές αποφάσεις που τις αναγνωρίζει και ο νόμος.

Για, δε, τα Δώρα επί των κύριων συντάξεων, τα οποία επίσης είναι στα χρωστούμενα διότι η κατάργησή τους (έως 800 ευρώ ετησίως) κρίθηκε αντισυνταγματική, οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων (Πρωτοδικεία) δικαιώνουν τις προσφυγές των συνταξιούχων.

Ολες οι αποφάσεις, πάντως, που έχουν εκδοθεί, από την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις μέχρι τώρα (2020-2021), είναι υπέρ των συνταξιούχων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του ένθετου «Ασφάλιση και Συντάξεις», στο επόμενο διάστημα αναμένονται μαζικές αποφάσεις για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων με κοινό παρονομαστή όλων τις επιστροφές των αντισυνταγματικών περικοπών για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 που επιδίκασε το ΣτΕ με την 1439/2020 απόφασή του.

Προσοχή:

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα δικαστήρια, μετά τις αποφάσεις που προηγήθηκαν και το σκεπτικό που αποτυπώνεται σε αυτές, αποδέχονται πλέον σιωπηρά όλες τις προσφυγές και αναμένεται ότι θα δικαιώνουν συνταξιούχους με συνοπτικές διαδικασίες εφόσον υπάρχουν πλήρη στοιχεία (ενημερωτικά συντάξεων κ.λπ.) στα οποία εμφανίζονται οι αντισυνταγματικές περικοπές του 11μήνου.

Το κύμα των αποφάσεων που έρχεται ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για να προβεί σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των αναδρομικών που είναι σε εκκρεμότητα, και σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο είναι να συμπεριλάβει και τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια αλλά είχαν τις αντισυνταγματικές μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως έγινε με τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Η τελική έκβαση, πάντως, στα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων αλλά και των Δώρων θα έρθει με τη νέα απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι θέμα χρόνου να δημοσιευτεί και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δικαιώνει εκ νέου τους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει προσφυγές για επιστροφές 11μήνου. Το ίδιο συνέβη με την απόφαση 1439/2020, όπου το ΣτΕ δικαίωσε τους συνταξιούχους με προσφυγές, αλλά η κυβέρνηση νομοθέτησε αναδρομικά για όλους, έστω και αν πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα με τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και ίσως και στα Δώρα.

Συνταξεις: «Κλείδωσαν» τα αναδρομικά για 4 κατηγορίες συνταξιούχων

Με τα δεδομένα, λοιπόν, που έχουν διαμορφωθεί ύστερα και από την 1975/2021 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι επιστροφές που έχουν «κλειδώσει» αφορούν στις εξής κατηγορίες:

  1. Συνταξιούχους από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα που έχουν κάνει προσφυγές μέχρι Οκτώβριο του 2020 για διεκδικήσεις αναδρομικών από αντισυνταγματικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων και των αντίστοιχων Δώρων τους.
  2. Συνταξιούχους από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα που έχουν κάνει προσφυγές μετά τον Ιούνιο του 2015 και μέχρι τον Οκτώβριο 2020 διεκδικώντας αναδρομικά από Δώρα κύριων συντάξεων.
  3. Συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν κάνει προσφυγές από το 2013 ως και το 2015 για τις μειώσεις του νόμου 4093/2012, τις οποίες θα λάβουν αφού αφαιρεθούν τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 που πληρώθηκαν ήδη για τις ίδιες περικοπές (απόφαση 1975/2021 Ελεγκτικού Συνεδρίου).
  4. Συνταξιούχους του Δημοσίου με ή χωρίς προσφυγές για την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ που τους έγιναν το 2017 και το 2018 (απόφαση 1477/2021 Ελ. Συνεδρίου)

    Πηγή: newsme.gr