Το αυστραλιανό πολεμικό πλοίο, στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα της covid-19, θα δέσει σήμερα σε λιμάνι της Τόγνκα για να εκφορτώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρει.

Ο υπουργός Υγείας της Τόνγκα Σάια Πιουκάλα επεσήμανε ότι το πλήρωμα του HMAS Adelaide θα συμμορφωθεί με τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν σε αυτό το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, μια από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από την covid-19.

«Το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι και δεν θα υπάρξει καμία επαφή. Οι Αυστραλοί θα εκφορτώσουν το φορτίο και θα φύγουν», πρόσθεσε ο Πιουκάλα στους δημοσιογράφους.

Το HMAS Adelaide μεταφέρει περίπου 80 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως πόσιμο νερό, ιατρικά κιτ και τεχνικό υλικό για να βοηθήσουν την απομονωμένη χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, η οποία κάλυψε το αρχιπέλαγος με τοξική τέφρα.

Όλα τα μέλη του πληρώματος είχαν κάνει τεστ πριν την αναχώρησή τους από το Μπρίσμπεϊν, τα οποία ήταν αρνητικά, όμως χθες Τρίτη εντοπίστηκαν 23 κρούσματα. Ο αριθμός σήμερα έφτασε τους 29, σημείωσε ο Πιουκάλα. Το πλοίο έχει περισσότερα από 600 μέλη του πληρώματος, που όλα τους είναι πλήρως ανοσοποιημένα.

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας επεσήμανε χθες ότι τα 23 μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν θετικά στην covid-19 είναι είτε ασυμπτωματικά είτε εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Στο πλοίο υπάρχουν 40 κλίνες νοσοκομείου, αίθουσες για τη διεξαγωγή επεμβάσεων και μονάδα εντατικής θεραπείας.

Για την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν υιοθετηθεί πρωτόκολλα ανέπαφης παράδοσης και όλο το φορτίο θα παραμείνει σε καραντίνα επί τρεις ημέρες.

Τα νησιά Τόνγκα έκλεισαν τα σύνορά τους στις αρχές του 2020 και το αρχιπέλαγος των 100.000 κατοίκων δεν έχει καταγράψει παρά ένα κρούσμα covid-19 από τον Οκτώβριο. Επρόκειτο για έναν άνδρα που επέστρεφε από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος ανέρρωσε και δεν μόλυνε κανέναν άλλο.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, προκάλεσε τσουνάμι το οποίο επηρέασε το 85% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.