Τις μετακινήσεις των κατοίκων σε περισσότερες περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας περιόρισαν σήμερα οι Αρχές του Πεκίνου, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, παρότι σήμερα εντοπίστηκαν λιγότερα κρούσματα covid-19 σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στη συνοικία Φενγκτάι οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγαίνουν έξω από τα συγκροτήματα κατοικιών όπου διαμένουν παρά μόνο για σοβαρούς λόγους και θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά σε διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό.

Η συνοικία αυτή, όπου έχουν εντοπιστεί περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα σε σχέση με άλλες στο τρέχον ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, είχε ήδη επιβάλει lockdown σε κάποια συγκροτήματα κατοικιών όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αρκετές άλλες συνοικίες της κινεζικής πρωτεύουσας έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις σε κάποιες περιοχές.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε για το προηγούμενο 24ωρο πέντε εγχώρια κρούσματα covid-19, έναντι 14 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η πολιτική της Κίνας συνίσταται στην επιβολή άμεσων περιορισμών προκειμένου να περιοριστεί οποιοδήποτε ξέσπασμα της επιδημίας.

Η στάση των κινεζικών αρχών έχει αυστηροποιηθεί καθώς πλησιάζει η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν με αφορμή το Νέο Σεληνιακό Έτος.

 

Οι διοργανωτές των Αγώνων ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν χθες 23 νέα κρούσματα μεταξύ των αποστολών, εκ των οποίων οκτώ μεταξύ αυτών που βρίσκονται ήδη στην κλειστή ‘φούσκα’, ενώ τα υπόλοιπα μεταξύ των νέων αφίξεων.

Στη Σανγκάη εντοπίστηκε τη Δευτέρα εγχώριο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Από τις 15 Ιανουαρίου έχουν εντοπιστεί στο Πεκίνο 60 εγχώρια κρούσματα covid-19 σε ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα, με τους αξιωματούχους της κινεζικής πρωτεύουσας να αναφέρουν ότι τα περισσότερα αφορούν το στέλεχος Δέλτα και πολύ λίγα το Όμικρον.

Τουλάχιστον οκτώ επαρχίες, περιοχές και δήμοι στην Κίνα έχουν εντοπίσει εγχώρια κρούσματα του Όμικρον.

Πηγή: cnn.gr