Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της κακοποίησης αδέσποτων ζώων σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι καταγγελίες που αφορούν επιθέσεις αγέλης σκύλων σε ανυποψίαστους πολίτες, με τελευταίο το περιστατικό επίθεσης σε 60χρονη που τρόμαξε, έπεσε και έσπασε το πόδι της, κι όλα αυτά πρωί, έξω από το δημαρχείο της Νικήτης.

Πρόσφατα το Φιλοζωικό Σωματείο Πολυγύρου έγινε αποδέκτης καταγγελιών για κακοποίηση αδέσποτων στην Ακτή Σαλονικιού.

Όπως αναφέρει το Σωματείο, έφτασαν στους ίδιους πληροφορίες για την ύπαρξη δύο σκυλιών που έχουν περασμένες θηλιές από σύρμα στο σώμα τους. Το ένα το φρόντισε ο άνθρωπος που το ταΐζει, ενώ το πρώτο σκυλάκι που εντόπισαν στην κατάσταση αυτή, το ανέλαβε φιλοζωικό σωματείο στη Νικήτη. Από τον Πολύγυρο οι αρμόδιοι καλούν όποιον δει κάτι ύποπτο παρακαλείται να το καταγράψει και να επικοινωνήσει με το Σωματείο.

Η δράση των δήμων

Οι δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν κινητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό υπέρ της προστασίας των αδέσποτων ζώων, αλλά μέχρι το σημείο που τους επιτρέπει ο νόμος και η πολιτεία τους παρέχει οικονομικά και θεσμικά εργαλεία. Σε πολλούς δήμους λειτουργούν καταφύγια ζώων όπου λειτουργεί μόνο προσωρινή φύλαξη, με διαδικασίες αποθεραπείας, σίτισης και ενδυνάμωσης μέχρι να μπορούν και πάλι να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια απαγορεύεται ο εγκλεισμός των αδέσποτων.

Στη Σιθωνία ειδικότερα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά ο δήμος ζητεί την αρωγή των πολιτών.

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο ο Δήμος Σιθωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου προχώρησε σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνιάτρους. Η συνεργασία των φορέων στοχεύει στην ορθή διαχείριση, προστασία και φροντίδα των ζώων για την ευημερία τους αλλά και την κατάλληλη ενημέρωση προς τους πολίτες όσον αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι στα κατοικίδια τους όπως και ενημέρωση για τις ποινικές κυρώσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση κακής μεταχείρισης αυτών», αναφέρει ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Όπως λέει ο ίδιος υπάρχει συνεργασία με τους φορείς για την περισυλλογή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό, τη στείρωση αλλά και την προώθηση των ζώων για υιοθεσία ή διαφορετικά την επανένταξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον όπως ορίζει ο νόμος. «Κατά καιρούς εκτός από τις παραπάνω δράσεις προμηθευόμαστε κατάλληλο εξοπλισμό για τη σίτιση των ζώων. Συγκεκριμένα ο δήμος έχει σύμβαση με δυο κτηνιάτρους. Μια για την δημοτική ενότητα Τορώνης και μια για την Σιθωνία ώστε να λειτουργήσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα στο μεγάλο αυτό ζήτημα που ταλαντεύει τις περιοχές μας. Ως δήμος ακολουθούμε κάθε νόμιμη διαδικασία για την επίλυση του θέματος και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Σαφώς και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πλήρως, τα αδέσποτα πλέον είναι πάρα πολλά», τονίζει ο δήμαρχος.

Ο κ. Ντέμπλας έκανε λόγο για υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα πλάσματα και δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη για την προστασία αυτών. «Καμία προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να επιτύχει αν όλοι εμείς δεν συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην υπεράσπιση των ζώων και των δικαιωμάτων τους. Είναι δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθητοποίησης η φροντίδα τους». Όσον αφορά τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «τέτοιες αχαρακτήριστες πράξεις δεν τιμούν ένα ευσυνείδητο πολίτη, αντίθετα μας προσβάλλουν ως κοινωνία».

Στον δήμο Αριστοτέλη ήδη έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την προμήθεια εξοπλισμού, και οχημάτων ώστε να γίνεται η περισυλλογή των ζώων όταν χρειάζεται. Ο δήμος πήρε ταΐστρες και προμηθεύει τις κοινότητες με τροφή για τα αδέσποτα διαρκώς.

Ανάλογη είναι η δράση και στους δήμους Ν. Προποντίδας και Κασσάνδρας. Στα Ν. Μουδανιά το τμήμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων καταγράφει κάθε περίπτωση που φτάνει στον δήμο και κινεί τις ανάλογες διαδικασίες.

Στην Κασσάνδρα ο δήμος καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες ώστε να ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και να μην εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς στο περιβάλλον.