Νέα εισαγγελική έρευνα προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πολυήμερη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας, μεσούσης της κακοκαιρίας «Ελπίδα», διέταξε την Πέμπτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης.

Αφορμή για τη νέα εισαγγελική παρέμβαση, αποτέλεσαν τόσο οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της κακοκαιρίας, αλλά και τα δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών που δέχθηκε η Εισαγγελία.

Σύμφωνα με αυτά παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί τρία 24ωρα, πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και να ζουν μέσα σε πολικές θερμοκρασίες χωρίς να μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου.

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα: Κάτοικος Χολαργού στο CNN Greece – «Κοιμήθηκα στο πάτωμα, ήταν πιο ζεστά»

 

Η αποτυχία με την «Ελπίδα» φέρνει κεντρική δομή διαχείρισης κρίσεων

Την επαύριον του μηνύματος στήριξης του πρωθυπουργού στο αυτόνομο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας, στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνουν ρυθμούς για την υλοποίηση της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του νεοπαγούς υπουργείου.

«Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων», ήταν η στοχευμένη αναφορά που διέτρεξε την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ως κεντρικός άξονας αυτού του σχεδιασμού, αναδεικνύεται από αρμόδιες πηγές, η συγκρότηση μιας κεντρικής δομής διαχείρισης κρίσεων.

Όπως εξηγούσαν στο CNN Greece οι ίδιες πηγές ενημέρωσης η σύνθεση της νέας δομής θα είναι μεταβλητή, με βασικό κριτήριο το είδος του φαινομένου που καλείται να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός.

Παρότι ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο, είναι ξεκάθαρο ότι η νέα δομή θα λειτουργεί υπό το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα ανακοινωθεί η συγκρότησή της.

Πηγή: cnn.gr