Ο Αρχιμανδρίτης, πατήρ Συνέσιος Στάθης μίλησε στη Σουζάνα Καζάκα σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το XalkidikiPolitiki.

Αρχικά ο ίδιος ανέφερε ότι από την παιδική του ηλικία γνώριζε ότι θα επέλεγε να υπηρετήσει τον Θεό και την Εκκλησία μας.

Σε μια συζήτηση για το ποίμνιό του, ο αρχιμανδρίτης έκανε μια σύντομη αναδρομή στα προσφυγικά Ν. Μουδανιά. Τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στη νέα τους γη οι πρόσφυγες και πώς κατάφεραν να προκόψουν στα μέρη δίπλα στις θάλασσες που τους παραχώρησε το ελληνικό κράτος για να ζήσουν.

«Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από τα παλαιά Μουδανιά βρήκαν στον τόπο αυτό ένα μικρό εκκλησάκι, μέχρι να κάνουν την εκκλησία τους πρώτα, μετά τα σχολεία και μετά τα σπίτια τους. Οι Καλολυμνιώτες που είχαν προστάτιδα την Παναγία Κορυφινή, έφτιαξαν τον ομώνυμο Ιερό Ναό στον λόφο πάνω από την πόλη. Όλα αυτά ήταν πρόχειρα αρχικά γιατί δεν είχαν πολλές δυνατότητες τότε. Έκαναν πρόχειρους ναούς και στην πορεία έκανα τους δυο ναούς, της Παναγίας Κορυφινής και του Αγίου Γεωργίου», είπε.

Ο πατήρ Συνέσιος μίλησε για την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Κορυφινής, πώς βρέθηκε, πώς κατά θαυματουργικό τρόπο βρισκόταν πάντα στην κορυφή του λόφου που βρέθηκε, και πώς οι πρόσφυγες την έκαναν πολιούχο τους.

Αναφερόμενος στο έργο της εκκλησίας τόνισε ότι αυτό πρωτίστως είναι πνευματικό. «Εκκλησία είμαστε όλοι μας και ως σύνολο βοηθούμε τον κάθε άνθρωπο», είπε. Ο ιερέας, τόνισε, έχει τον ρόλο να βρίσκεται κοντά στον κάθε άνθρωπο, να πέσει πάνω του πνευματικά και να τον βοηθήσει να σωθεί και να σώσει κι άλλες ψυχές. «Ο άνθρωπος έχει πολλές ανάγκες πολλές αλλά περισσότερο από όλες να δεχθεί αγάπη, κατανόηση και συμπόνοια. Να ζήσουν έπειτα όλοι σαν πνευματική οικογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία δεν παύει να είναι μάνα μας και να είναι κοντά μας.

«Αντιμετωπίζουμε και μη χριστιανούς κι όμως βοηθούμε γιατί είναι άνθρωποι, είναι εικόνα του θεού. Ο ιερέας εν τέλει έχει εντολή από τον θεό να ζήσει με τον κόσμο, να δεχθεί τα προβλήματά του και να τα αντιμετωπίσει ώστε να μπορέσει ¨αυτό το καράβι να φτάσει σε καλό λιμάν騻,  τόνισε.

Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η ενορία θα συνεργαστεί με τους τοπικούς Συλλόγους για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ανάλογο της μνήμης. Όπως ανέφερε ο πατέρας Συνέσιος θα συνδυαστούν όλες οι δράσεις με λειτουργική ακολουθία και αναλόγως θα γίνουν ενέργειες ώστε να ζήσουν οι άνθρωποι τη συναίσθηση των προσφύγων όταν πρωτοέφτασαν στον τόπο τους, και να ακολουθήσει μια διεργασία αυτοκριτικής.