Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Το πρώτο Κτηματολόγιο ήταν πυλωτικό και ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια περίπου από τη Συκιά περιλαμβάνοντας τότε τις Κοινότητες Ν. Μάρμαρα και Σάρτης.

Όπως ήταν φυσικό οι κάτοικοι είχαν κληθεί να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τα περιουσιακά τους στοιχεία και έως και το έτος 2008 μπορούσαν να γίνουν άνετα διορθώσεις σχετικά με τα περιουσιακά των κατοίκων.

Από το έτος 2008 όμως και έπειτα τα πράγματα άλλαξαν και δυσκόλεψαν, καθώς ότι είχε  δηλωθεί λάθος χρειάζονταν οπωσδήποτε Δικαστική Απόφαση, ώστε να γίνει οποιαδήποτε διόρθωση στο κτηματολογικό φύλλο που υπήρχε στο Κτηματολόγιο.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Σιθωνία παλαιότερα ήταν ένα μετόχι του Αγίου Όρους, δηλαδή όλη η Σιθωνία ανήκε περιουσιακά σε αυτό. Το έτος 1933, όμως η πολιτεία απαλλοτρίωσε εκτάσεις που ανήκαν σε Μοναστήρια και τα μοίρασε στους ακτήμονες της Συκιάς, χωρίς όμως να δώσει οριστικούς τίτλους. Για τα αλλά χωριά όπως για παράδειγμα τη Σάρτη και τον Μαρμαρά επειδή ήταν προσφυγικά, υπήρχε διανομή γης όπου τους δόθηκαν και οι τίτλοι.

Εδώ έγκειται και το μεγαλύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Συκιάς. Και αυτό σημαίνει ότι στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων δεν κατέστη δυνατό από την Πολιτεία να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας, με το Κτηματολόγιο να δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους κατοίκους της Συκιάς, οι οποίοι τα νέμονταν, τα καλλιεργούσαν και έκαναν επενδύσεις σε αυτά τα κτήματα τα οποία είχαν πάρει «προσωρινά».

Το απίστευτο σε όλη την ιστορία είναι ότι με την δήλωση που έκαναν στο Κτηματολόγιο οι κάτοικοι της Συκιάς, βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς δήλωση έκανε και το Ελληνικό Δημόσιο, με φυσικό επακόλουθο τα κτήματα αυτά να περάσουν στην κατοχή του, καθώς δεν φρόντισε ποτέ η Πολιτεία να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με τους νόμους 27/32 1999 και οι οποίοι αντικαταστάθηκαν με τον νόμο 4061/2012 το Κράτος προσπάθησε να δώσει κάποιες λύσεις που τελικά όμως δεν τελεσφόρησαν.

Μάλιστα με την ανάρτηση των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων και την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού ΦΕΚ Β’ 2052/2008 το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίσθηκε ως κύριος των εκτάσεων αυτών το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχε κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας μιας και τα είχε παραχωρήσει στους κατοίκους της Συκιάς.

Σήμερα λοιπόν όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλά ακίνητα ιδιωτών χωρίς τίτλο και να αναγράφονται με μηδενικό ΚΑΕΚ ιδιοκτησίας και μάλιστα να φαίνονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρατάσεις και προθεσμίες οριστικών τίτλων 

Το Κτηματολόγιο της Συκιάς εδώ και πολλά χρόνια παίρνει συνεχώς παρατάσεις με καταληκτική ημερομηνία πλέον την 31 Δεκεμβρίου του 2022, όπου μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να δηλωθούν οι κυριότητες η να επιδιορθωθούν ότι τυχόν λάθη είχαν συμβεί στο παρελθόν.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δήμου, τον φορέων ιδιωτών και συλλόγων μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή της Συκιάς.

Το XalkidikiPolitiki σε επικοινωνία που είχε με τον Δικηγόρο κ. Γιοβανούδα και πρώην Βουλευτή Χαλκιδικής, βαθύ γνώστη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο της Συκιάς δήλωσε σχετικά: «Στις 6/10/2008 στο Κτηματολόγιο της Συκιάς έγινε η αρχική εγγραφή κάθε ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι από 6/10/2008 ο κάθε ιδιοκτήτης προκειμένου να κάνει οποιαδήποτε πράξη συμβολαιογραφική, δικαστήριο κ.α. είναι απαραίτητο να λαμβάνει από το Κτηματολόγιο το κτηματολογικό φύλλο, το οποίο είναι η ταυτότητα κάθε ακινήτου».

«Στην περιοχή της Συκιάς υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Υπάρχουν περίπου 80.000 στρέμματα τα οποία είναι ακίνητα που κάποτε ανήκαν σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους», υπογραμμίζει ο κ. Γιοβανούδας και συνεχίζει αναφέροντας ότι:«Αυτά τα στρέμματα απαλλοτριώθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο τις Ιερές Μονές και απέκτησε την κυριότητα το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό να τα μοιράσει σε ακτήμονες-καλλιεργητές κατοίκους της Συκιάς. Αυτό πράγματι συνέβη και από το έτος 1932 και μετά έγινε προσωρινή διανομή των εκτάσεων στους κληρούχους. Το σφάλμα είναι ότι δεν χορηγήθηκαν οριστικοί τίτλοι κυριότητας, δηλαδή είναι αυτό που λέμε ότι δεν υπάρχουν τίτλοι, παρόλο που τα κτήματα κατέχονται από κατοίκους της Συκιάς, τα έχουν αξιοποιήσει και συνεχίζουν να τα αξιοποιούν με διάφορους τρόπους», εξηγεί ο ίδιος.

Για το τι πρόκειται να γίνει και για το αν θα υπάρξει λύση ο Δικηγόρος κ. Γιοβανούδας είπε χαρακτηριστικά: «Η Πολιτεία θα πρέπει μέχρι 31/12/2022 να έχει βρει τρόπο, ούτως ώστε τα κτήματα αυτά να καταχωρηθούν με ιδιοκτήτη αυτούς που τα κατέχουν σήμερα. Θα πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να επιληφθούν του θέματος. Αν το θέμα δεν λυθεί μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία τότε θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα, διότι από 1/01/2023 τα κτήματα αυτά θα θεωρούνται ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και θα είναι αρκετά  δύσκολο μετά να λυθεί το θέμα με τον εύκολο τρόπο που μπορεί να λυθεί σήμερα.

Σε επικοινωνία και με τον Δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα για το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους της Συκιάς έγινε γνωστό ότι κάποια από τα ακίνητα αυτά και ιδιαίτερα αυτά που είχαν μεγαλύτερη αξία μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Δυστυχώς ενώ το Κτηματολόγιο ξεκίνησε για να δώσει λύσεις σε κατοίκους όπως της Συκιάς που δεν υπήρξε ποτέ διανομή γης και οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν με χρησικτησία τα ακίνητα τους, τούτο κατέστη βραχνάς για πολλούς κατοίκους της Συκιάς», τονίζει ο κ. Ντέμπλας. 

Ο ίδιος μάλιστα κατέληξε αναφέροντας ότι:«Όσες προσπάθειες έγιναν και ιδιαίτερα κατά το παρελθόν από τον πρώην Δήμο Τορώνης απέτυχαν με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Το αποτέλεσμα μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι για την ανάπτυξη της περιοχής και την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων. Γι’ αυτό κατά την γνώμη μου θα πρέπει άμεσα οι Βουλευτές μας να το φέρουν στη Βουλή και να δοθεί πολιτική λύση με νομοθετική ρύθμιση».