Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Ραγδαία οικιστική ανάπτυξη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Νικήτη την έδρα του Δήμου Σιθωνίας με την ανοικοδόμηση να σπάει κάθε ρεκόρ σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Προϊσταμένος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, Αρίστος Παπαζαχαρίας σε δηλώσεις σου στο XalkidikiPolitiki έκανε γνωστό ότι οι περισσότερες άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο αφορούν την περιοχή της Νικήτης. 

«Τα τελευταία χρόνια εκδίδουμε γύρω στις 100 άδειες τον χρόνο από τις οποίες οι 70 περίπου αφορούν την περιοχή της Νικήτης. Η Νικήτη παρουσιάζει την μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη ανά το πανελλήνιο», υπογραμμίζει ο κ. Παπαζαχαρίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο μετά τη Νικήτη, στο Δήμο Σιθωνίας ακολουθεί σε σειρά αδειών δόμησης ο Νέος Μαρμαράς και οι περισσότερες άδειες που εκδίδονται στο σύνολο του Δήμου αφορούν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας επιβεβαιώνει ότι η Πολεοδομία της Σιθωνίας είναι μία από τις πιο ενεργές Πολεοδομίες με ποικίλα αντικείμενα ενασχόλησης και μεγάλο φόρτο εργασίας.

«Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος όπου ανήκει η Υπηρεσία Δόμησης είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή  περιβαλλοντικής, χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Επίσης το Τμήμα της Πολεοδομίας πέρα από την έκδοση οικοδομικών αδειών ασχολείται και με πολεοδομικές μελέτες, καθώς και με τα αυθαίρετα», αναφέρει ο κ. Ντέμπλας στο XalkidikiPolitiki.

Μάλιστα ο ίδιος μίλησε και για την ψηφιοποίηση των αδειών που πρόκειται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα μέσω διαγωνισμού:«αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο υλοποίησης της ψηφιοποίησης φακέλων οικοδομικών αδειών που προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Πρόκειται για την ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου των οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη τη χώρα και μέσω αυτής επιδιώκεται η ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις υπηρεσίες δόμησης των δήμων όλης της χώρας».

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση ο Δήμαρχος Σιθωνίας έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο το οποίο όμως χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό για να  το υποστηρίξει:«Ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με την ψηφιοποίηση και ίσως είναι και το πιο σοβαρό θα είναι αυτό της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού που πέρα από τις Υπηρεσίες του Δήμου, υπάρχει και στην Πολεοδομία».

«Χρειάζεται έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό το οποίο θα μπορεί να στηρίξει δράσεις και ενέργειες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του τόπου. Για παράδειγμα να παρακολουθήσει και να σπρώξει θέματα των πολεοδομικών  σχεδίων που αφορούν τους οικισμούς της Σιθωνίας. Αν μη τι άλλο όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να δοθεί καινούργια γη προς δόμηση σε περιοχές του Δήμου Σιθωνίας, διότι γη πρός πολεοδόμηση σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει ευμάρεια και ευημερία των πολιτών», καταλήγει ο κ. Ντέμπλας.

#dimossithonias #poleodomia #anaptuxi #domish