Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα 

Είναι αλήθεια ότι σε δημοτικό επίπεδο οι γυναίκες δεν «κυριαρχούν» αφού τα περισσότερα εκλεγμένα μέλη-σύμβουλοι που απαρτίζουν ένα Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατά  πλειοψηφία άνδρες. Ωστόσο οι γυναίκες , αν και λιγοστές, είναι αυτές που καθορίζουν τις εξελίξεις με πολλούς τρόπους, αφού ο Δήμαρχος τις έχει εμπιστευθεί σημαντικές αρμοδιότητες.

Όπως και σε άλλους Δήμους, έτσι κι στον Δήμο Αριστοτέλη η Δημοτική Αρχή για την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όρισε γυναίκα και συγκεκριμένα την Μαρία Ενεχηλίδου.

Πρόκειται για μια επιτυχημένη γυναίκα που ακολούθησε την Επιστήμη της Δικηγορίας, όπου μέχρι σήμερα ασκεί τα επαγγελματικά της καθήκοντα συνδυάζοντας τα βέβαια με αυτό που την «κατέτρωγε» από μικρή: την ενασχόληση με τα κοινά και την προσφορά στον τόπο της.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Όπως η ίδια εξηγεί στο  XalkidikiPolitiki πάντα είχε ενδιαφέρον για τα κοινά, έμαθε να λειτουργεί συλλογικά, να λαμβάνει μέρος από τα φοιτητικά της χρόνια σε κοινωνικές διεργασίες, με στόχο να προσφέρει και να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα.

«Στη συνέχεια, είχα άποψη για τα δρώμενα στον δήμο μας και δεν σας κρύβω ότι το μεράκι της συμμετοχής και της προσφοράς σιγόκαιγε μέσα μου και έψαχνε αφορμή για να εκδηλωθεί. Δίσταζα επειδή έλειπε από την εξίσωση το πρόσωπο που θα μπορούσε να με πείσει ότι έχει στόχο να επουλώσει τα τραύματα του παρελθόντος, να αφήσει στην άκρη την όποια πολιτική του και κομματική του προέλευση (διότι τα τοπικά προβλήματα δεν σηκώνουν κομματικούς χρωματισμούς) και να συνεργαστεί μεθοδικά για το μέλλον αυτού του τόπου», εξηγεί η κα. Ενεχηλίδου.

Σύμφωνα με την ίδια όμως η συμμετοχή της στα κοινά ή καλύτερα η υποψηφιότητα της στις Δημοτικές εκλογές δεν άργησε να έρθει αφού βρέθηκε το πρόσωπο εκείνο το οποίο συμμεριζόταν τις ανησυχίες της και είχε όλα εκείνα τα εχέγγυα προκειμένου ο τόπος της, ο Δήμος Αριστοτέλη να αλλάξει ρότα «Καταλύτης καταλαβαίνετε υπήρξε ως προσωπικότητα ο νυν δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος. Με τίμησε με την πρότασή του, με έπεισε και τον ευχαριστώ που με εμπιστεύθηκε σε βαθμό τέτοιο ώστε να με προτείνει για έναν σημαντικό θεσμικό ρόλο, κατευθείαν στα βαθιά δηλαδή».

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρέλειψε να ευχαριστίσει και τους συναδέλφους της στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους συνδημότες της:«Πρώτους απ’ όλους βέβαια, ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου που με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν την ώθηση για αυτή την αυτοδιοικητική πορεία».

Ο σημαντικός θεσμικός ρόλος που ανέλαβε και οι δυσκολίες του

Η Μαρία Ενεχηλίδου διανύει την δεύτερη θητεία της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη και κατέχει μάλιστα μια θέση με έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αυτή της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά το θεσμικό ρόλο που κλήθηκε να  υπηρετήσει, αλλά και τις δυσκολίες που ενέχει μια τέτοια βαρυσήμαντη θέση η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το δεύτερο σε τάξη αξίωμα του Δήμου, μετά τον Δήμαρχο, από μόνο του συνοδεύεται από βαριά ευθύνη και τη διαρκή προσπάθεια να ισορροπείς στο γράμμα των κανονισμών με αντικειμενικότητα. Η δυσκολία μεγαλώνει όταν πρέπει να τη συνδυάσεις με τη μάχιμη δικηγορία και τις έγνοιες μιας καθημερινής εργαζόμενης γυναίκας», και συνέχισε λέγοντας ότι: «Όλα αυτά όμως, η καθημερινότητά μου, επαγγελματική και κοινωνική, τα βιώματά μου, είναι αυτά που συνθέτουν και την αυτοδιοικητική μου ταυτότητα και προσωπικότητα. Συνεχίζω λοιπόν να υπηρετώ τη νομική επιστήμη και θα συνεχίσω να υπηρετώ και την Αυτοδιοίκηση, όσο οι συνδημότες μου το επιθυμούν και με τιμούν. Όταν αγαπάς αυτά που κάνεις κι όταν έχεις δίπλα σου υπέροχους ανθρώπους να σε στηρίζουν (κι ως προς αυτό δε σας κρύβω πως αισθάνομαι ευλογημένη) μπορείς να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια».

Για το πως βλέπουν οι άνδρες μια γυναίκα η οποία κατέχει μια θέση ισχυρή και ταυτόχρονα μια θέση ευθύνης η κα. Ενεχηλίδου εξήγησε ότι με τους συναδέλφους της συνυπάρχει αρμονικά μιας και στα επαγγελματικά της έχει συνηθίσει να δραστηριοποιείται σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο.

«Κοιτάξτε, όταν είσαι εργάτης στο έργο σου, τότε το έργο σου έχει εύρος, απήχηση, ζωντάνια και αποδοχή, τόσο από άντρες όσο κι από γυναίκες. Πάντα εξαρτάται και από τη γυναίκα, ξέρετε. Όταν εσύ εκπέμπεις την πεποίθηση πως οι σχέσεις αντρών-γυναικών στον επαγγελματικό στίβο καθορίζονται από τις δεξιότητες και το προσφερόμενο έργο, δεν αφήνεις περιθώρια να σε δει κανείς διαφορετικά, ή να το δείξει, αν τυχόν σε βλέπει κάπως. Εγώ πάντως, από τους ανθρώπους που με περιβάλλουν εισπράττω μόνο σεβασμό και αγάπη», υπογραμμίζει η ίδια.

Τέλος η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Ενεχηλίδου αναφέρθηκε στους στόχους της, αλλά και στο πως οραματίζεται το μέλλον του τόπου της. 

«Οι στόχοι μου, μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, είναι η ποιοτική βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνδημοτών μου, μέσα από  την ενίσχυση της καθημερινότητας,  την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας», δηλώνει η ίδια και καταλήγει αναφέροντας ότι: «Το όραμα μου, να καταστεί ο Δήμος Αριστοτέλη, ένας Δήμος σύγχρονος, ευρωπαϊκός και εξωστρεφής. Κι αυτό είναι εφικτό, όταν υπάρχει η βούληση της Δημοτικής Αρχής κι επιτυγχάνεται μέσα από σκληρή δουλειά και καινοτόμες δράσεις».

#dimosaristoteli #dimotikosumvoulio #proedros #gunaika