Στις 8 το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου, ολοκλήρωσε την εφημερία του το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με 25 εισαγωγές και 120 προσελεύσεις.

9 παιδιά νοσηλεύονται εκεί, με ήπια συμπτώματα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, ύστερα από νόσηση με covid. Στην Ελλάδα, 100 παιδιά παρουσίασαν το συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται 2-10 εβδομάδες, μετά την οξεία λοίμωξη. Όλα ήταν ανεμβολίαστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών από τον SARS-CoV-2. Αντιπροσωπεύουν το 1-8% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των θανάτων. Τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται παραμένουν ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν ήπιες κλινικές εκδηλώσεις και αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, ωστόσο, εμφανίζει σοβαρή νόσο που μπορεί να απαιτήσει εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στους γονείς, εάν τα παιδιά τους εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, παρατηρείται χαρακτηριστική αύξηση των δεικτών φλεγμονής, αναιμία, λεμφοπενία και θρομβοπενία.