Το περίμενες σίγουρα πολύ καιρό, ίσως και όλη σου τη ζωή. Να που, όμως, τώρα είναι η σωστή στιγμή: Ένα κουταβάκι είναι αυτό που χρειαζόσουν για να νιώσεις την ευτυχία. Όμως, ξέρεις πολύ καλά πως δεν μιλάμε για ένα ακόμη παιχνίδι. Μιλάμε για μια οντότητα που χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα μας, και λόγω της νεότητάς της, οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι γίνεται.

Ας δούμε κάποια tips που θα πρέπει να έχεις κατά νου από την πρώτη στιγμή της συμβίωσής σας.

  1. Ήρεμο περιβάλλον, ήρεμο κουτάβι

Σίγουρα, ο ενθουσιασμός μας κατά την πρώτη επαφή με το κουτάβι μας θα είναι υπέρμετρος. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα κουτάβι είναι στην ουσία ένα μωρό, αποχωρισμένο από τη μητέρα του, πολύ αγχωμένο λόγω των νέων συνθηκών. Φροντίζουμε, λοιπόν, πέρα από τον ενθουσιασμό μας, να του δείξουμε ένα περιβάλλον ήσυχο, χωρίς θορύβους και φωνές.

  1. Ώρα για εξερεύνηση

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι τα κουτάβια κοιμούνται 18-21 ώρες την ημέρα, οι υπόλοιπες ώρες είναι ώρες εξερεύνησης. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ένας ασφαλής χώρος όπου το κουτάβι σας μπορεί να περιηγηθεί χωρίς να κινδυνέψει. Δώστε του χρόνο να μυρίσει εσάς και τον χώρο, ώστε να νιώσει από τις πρώτες μέρες τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση.

  1. …και ώρα για χαλάρωση

Ο ύπνος είναι πολύ βασικός για το κουτάβι σας, οπότε και ο χώρος στον οποίο αυτό θα ξεκουράζεται όπως είναι το κρεβάτι σκύλου είναι υψίστης σημασίας. Ένα καλαθάκι με παιχνίδια για σκύλους που έχουν πάνω τη μυρωδιά σας, αλλά και μια ζεστή κουβερτούλα είναι αναγκαία για την άνεση του κουταβιού σας.

  1. Προσοχή στο φαγητό

Τα κουτάβια έχουν πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Αν είναι πάνω από δύο μηνών, σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει με στερεά τροφή. Ξηρά τροφή σκύλου προσεκτικά επιλεγμένη ανάλογα τα κιλά και την ηλικία του κουταβιού μας είναι προτεραιότητά μας να την παρέχουμε. Ο οργανισμός του χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να χτιστεί σωστά, όσο νωρίτερα γίνεται.

  1. Φίλος μας ο κτηνίατρος

Last but not least, επιλέγουμε προσεκτικά το άτομο που θα είναι υπεύθυνο για την υγεία του κουταβιού μας. Ο κτηνίατρος είναι αυτός στον οποίο θα απευθυνόμαστε για κάθε μας ερώτημα σχετικό με το σκυλάκια μας, και αυτός τον οποίο θα εμπιστευόμαστε. Κι επειδή οι επισκέψεις στον κτηνίατρο δεν αναμένονται… ψύχραιμες, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας παιχνίδια για σκύλους ή την κουβερτούλα του, ώστε να μειώνεται το άγχος του.

Οι πρώτες μέρες με το κουτάβι μας είναι από αυτές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Για να μην προκύψουν όμως κάποια θέματα που θα στερήσουν τη χαρά μας, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει κάποια βασικά ζητήματα προσαρμογής.