Η τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία δεν θα άφηναν ανεπηρέαστη τη μεταλλευτική εξόρυξη στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Για τις αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια, τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων μέσα και έξω από τις στοές αλλά και τις προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ρωτήσαμε και πήραμε απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους της Ελληνικός Χρυσός.

 

– Προς ποια κατεύθυνση και με ποια έννοια έχει εκσυγχρονιστεί ο τρόπος εξόρυξης των μεταλλευμάτων;

Η μεταλλευτική του 21ου  αιώνα έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με τη μεταλλευτική που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Εν έτει 2022, η τεχνολογία έχει δημιουργήσει μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα. Η Ελληνικός Χρυσός προσαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε αυτές τις αλλαγές, και προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγικής απόδοσης, αλλά και της ασφάλειας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Δρομολογεί και επενδύει σε σημαντικά έργα, όπως η εγκατάσταση του δικτύου 4G/LTE στο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας καθώς και εφαρμογές βελτίωσης του προγραμματισμού της παραγωγής. Επιπλέον, το νέο μεταλλείο στις Σκουριές θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες και εφαρμογές που θα επιτρέπουν ακόμα και την απομακρυσμένη εξόρυξη, δημιουργώντας νέα επίπεδα ασφάλειας αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.

 

– Τί έχει αλλάξει στην εναπόθεση των τελμάτων;

Σε αυτόν τον τομέα η τεχνολογία έχει σχεδόν διαδραματίσει μια μικρή επανάσταση και η Ελληνικός Χρυσός έχει υιοθετήσει τις πλέον βέλτιστες, διεθνώς, πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης. Συγκεκριμένα, η μέθοδος της Ξηρής Απόθεσης αποτελεί κορυφαία βιομηχανική πρακτική, που έρχεται να απαντήσει σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης μεταλλευτικής βιομηχανίας, που αφορά στην ασφαλέστερη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Στο παρελθόν, τα τέλματα αποθηκεύονταν σε υγρή μορφή σε μεγάλες εγκαταστάσεις, τις γνωστές λίμνες τελμάτων. Οι σύγχρονες μέθοδοι της ξηρής απόθεσης, αφαιρούν το νερό, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν διαστρώνεται και συμπιέζεται. Ήδη εφαρμόζεται στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα και θα εφαρμοστεί και στο έργο των Σκουριών με στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%.

 

– Απαιτείται μικρότερος ή μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων σε κάποια από τα στάδια της εξόρυξης και της επεξεργασίας;

Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας περί τους 1400 εργαζόμενους. Ωστόσο, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, αναμένεται η δημιουργία 3.000 ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

 

– Πόσο καταρτισμένο πρέπει να είναι πλέον το προσωπικό πάνω σε συγκεκριμένες μεθόδους; Πού απαιτείται εξειδίκευση;

Η κατάρτιση και η εξειδίκευση στη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνώνυμα της επιτυχίας και της ασφάλειας στην εργασία. Η Ελληνικός Χρυσός επιλέγει ανθρώπους με αξιοκρατικά και ανταγωνιστικά κριτήρια, δίνοντάς προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ επενδύει στη διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξή του προσωπικού. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, η Ελληνικός Χρυσός, θα δημιουργήσει στην περιοχή ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές, το οποίο θα είναι πλήρως ηλεκτρικό. Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα, θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.

 

Η Eldorado δημοσιεύει την πρώτη έκθεση για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θέτει ως στόχο τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030

 

Η Eldorado παρουσιάζει την πρώτη Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή και τον στόχο μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 30% έως το 2030 με έτος αναφοράς το 2020.

Το επίπεδο μετριασμού αναφέρεται συγκριτικά με το ανθρακικό αποτύπωμα των τυπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δηλαδή εκείνων δίχως περιοριστικά μέτρα (εξαιρουμένων των όποιων επιβαρύνσεων από νέες επενδύσεις – επεκτάσεις). Ο δεκαετής μετριασμός αυτός  αντιστοιχεί σε 65.000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα («tCO2e») λιγότερους.

Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η Eldorado προχωράει στη σταδιακή μετάβαση χρήσης ενέργειας με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, γνωστή ως απανθρακοποίηση,  μέσα από τέσσερις βασικούς πυλώνες: μέτρηση και παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποτελεσματική λειτουργία και συνεχής βελτίωση της απόδοσης, καινοτόμες τεχνολογίες, διαδικασίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγή πράσινης ενέργειας, καθώς και η στρατηγική προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Εταιρεία έχει ολοκληρώσει μία προκαταρκτική ανάλυση σεναρίων των φυσικών κλιματικών κινδύνων και των σχετικών κινδύνων μετάβασης στην απανθρακοποίηση, προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσει και να εφαρμόζει μέτρα αντιμετώπισης που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών πρακτικών της.

«Η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα αποτελεί, θεμέλιο της επιχείρησής μας και αυτή η έκθεση είναι το αποκορύφωμα του έργου των ομάδων μας ανά τον κόσμο επί δύο και πλέον χρόνια», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, συμπληρώνοντας: «Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζει η επιχείρησή μας, στοιχείο που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα στηρίξει την πορεία μας προς την απανθρακοποίηση. Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόζουμε πρακτικές βιωσιμότητας σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της δραστηριότητάς μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώνουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς μας, να βελτιώνουμε την ανθεκτικότητα των δραστηριοτήτων μας και να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

 

Οι δράσεις και η πρόοδος της Eldorado σε σχέση με το κλίμα

Η Eldorado παρακολουθεί και υποβάλλει αναφορά για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των λειτουργιών της από το 2016. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς.

  • Το 2021, παρουσιάστηκε επίσημα το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιωσιμότητας (SIMS) της Eldorado, το οποίο παραθέτει δέσμη από πρότυπα ελάχιστων ικανών επιδόσεων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των εταιρικών δραστηριοτήτων: υγεία και ασφάλεια, περιβαλλοντική διαχείριση, κοινωνικές επιδόσεις και ασφάλεια, ενώ περιλαμβάνει ειδικά πρότυπα για την ενέργεια και την παρακολούθηση και διαχείριση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και την ενσωμάτωση επιμέρους έργων στο διαχειριστικό αυτό πλαίσιο.
  • Η Eldorado εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κατανάλωσης της ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω του οποίου υποστηρίζει την αποτύπωση, την αξιολόγηση, τον καθορισμό, και την παρακολούθηση των ενεργειακών και κλιματικών κινδύνων, καθώς και τις ευκαιρίες κατά τη διάρκεια σχεδιασμού των έργων, ενώ αποτελεί οδηγό για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων λειτουργιών.
  • Η Eldorado κατέχει ηγετική θέση μεταξύ ομότιμων εταιρειών, στην προσπάθεια μετριασμού της έντασης των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα, καταγράφοντας το 2020 μέση ένταση εκπομπών 0,37 ισοδύναμα τόνων CO2 ανά παραγόμενη ουγκιά χρυσού στα τέσσερα ενεργά μεταλλεία της, σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου – βάσει ενεργητικού – ο οποίος κυμαίνεται στα 0,67 ισοδύναμα τόνων CO2, ανά παραγόμενη ουγκιά χρυσού από υπόγεια και επιφανειακής εξόρυξης μεταλλεία.
  • #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ#ΧΡΥΣΟΣ #ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ #ΕΞΟΡΥΞΗ #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ