Η εκπαιδευτικός και Δημοτική Σύμβουλος Δέσποινα Ραμανδάνη, περνώντας πρώτη φορά το κατώφλι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εξελέγη Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον δήμο Νέας Προποντίδας, αποτελώντας ενθαρρυντικό παράδειγμα και τόλμη τόσο για τους νέους ανθρώπους όσο και για τις γυναίκες.

Όπως εξηγεί η κα. Ραμανδάνη  στο XalkidikiPolitiki η ενασχόλησή της με τα κοινά δεν ξεκίνησε τώρα, πρώτη φορά, αλλά πριν από αρκετά χρόνια όταν η ίδια ήταν υποψήφια στις νομαρχιακές εκλογές: «Δεν ασχολούμαι πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετείχα και σε νομαρχιακές εκλογές παλιότερα με τον τότε υποψήφιο Νομάρχη και νυν δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο», αναφέρει η ίδια.

«Το μικρόβιο και η διάθεση προσφοράς προϋπήρχαν, ακόμη και αν ακολούθησε ένα μεσοδιάστημα, στο οποίο απουσίαζα εξαιτίας της κύριας ιδιότητάς μου ως εκπαιδευτικού, όμως η αγάπη για τον τόπο και τα κοινά εκδηλώθηκε και πάλι μετά από την πρόταση του δημάρχου Μανώλη Καρρά, του οποίου η προσωπικότητα, οφείλω να ομολογήσω ότι  έπαιξε καταλυτικό ρόλο, όπως και ο τρόπος με τον οποίο με προσέγγισε, ώστε να ασχοληθώ και πάλι με την τοπική αυτοδιοίκηση»

Πρόκειται για μια γυναίκα επιστήμονα, μητέρα τριών παιδιών  την οποία διακατέχει δύναμη,  αποφασιστικότητα και ανιδιοτελής προσφορά για τον τόπο της. Μπορεί η πολιτική με την Φιλολογία να είναι δυο εντελώς διαφορετικές ιδιότητες, ωστόσο η ίδια τα καταφέρνει μια χαρά και αυτό που έχει σημασία για εκείνη είναι να κάνει αυτό που αγαπά, όπως υποστηρίζει.

Για τον βαρυσήμαντο θεσμικό ρόλο που έχει αναλάβει και για τις δυσκολίες που  αντιμετωπίζει ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου η κα. Ραμανδάνη αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι η θέση της Προέδρου του Δ.Σ. είναι μια θέση ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς επιβάλλει αντικειμενικότητα και πολύ μελέτη. Ιδιαίτερα για εμένα σε αυτό το ταξίδι της αυτοδιοίκησης που ξεκίνησα πραγματικά από το μηδέν, μέρα με τη μέρα, άρχισα να χτίζω…λιθαράκι, λιθαράκι. Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος, η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι πάντα δίπλα μου, όπως επίσης και όλες οι υπηρεσίες με τις οποίες έχω άριστη συνεργασία. Όλο αυτό η αλήθεια είναι ότι μου δίνει μια αίσθηση ασφάλειας».

«Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να πω είναι ότι οι δυσκολίες είναι αντικειμενικές και υπάρχουν, καθώς πρόκειται για ένα σώμα από Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι όμως έχουν επιδείξει σεβασμό απέναντι και στον θεσμό, αλλά και στο πρόσωπό μου. Δεν αναφέρομαι μόνο σε Συμβούλους της πλειοψηφίας, αλλά και σε αυτούς της μειοψηφίας», υπογραμμίζει η ίδια.

Σε ερώτηση για το πως βλέπουν οι άνδρες μια γυναίκα να προεδρεύει στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς παλαιότερα βλέπαμε ότι αυτό είναι προσόν των ανδρών, η ίδια δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι άνδρες έχουν καταλάβει νομίζω, ότι είναι απαραίτητη η γυναικεία πινελιά παντού, αλλά ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό όπως κι προείπα υπάρχει σεβασμός απέναντι μου, αλλά και στον θεσμό που κλήθηκα να υπηρετήσω. Οι γυναίκες έχουμε την ευαισθησία, έχουμε αυτό το αισθητήριο να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε γενικότερα τα κοινωνικά ζητήματα και την ποιότητα ζωής. Οι άνδρες τον έχουν αντιληφθεί αυτόν τον ρόλο μας, ότι δηλαδή οι γυναίκες παίζουν καθοριστικό ρόλο πλέον σε ποικίλα ζητήματα. Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε από τους τυχερούς δήμους γιατί στον δήμο μας υπάρχει και ισχυρή, αλλά και ηχηρή γενικότερα γυναικεία παρουσία». 

Τέλος αναφερόμενη στους στόχους, αλλά και το όραμά της για το μέλλον του τόπου της η Πρόεδρος του Δ.Σ. Νέας Προποντίδας, Δέσποινα Ραμανδάνη δηλώνει: «Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό είναι ότι αντιλαμβάνομαι τον δήμο σαν μια κυψέλη…και εγώ νιώθω σαν μια εργάτρια μέσα σε αυτή, όπου όλοι έχουμε έναν και μόνο στόχο: Την πρόοδο αυτού του τόπου, γιατί αυτόν τον τόπο τον αγαπάμε. Η πρόοδος αυτή οφείλει να είναι ολόπλευρη τόσο στη βελτίωση των υποδομών, όπου ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια γίνεται ένα τεράστιο έργο όσο και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, της παιδείας, του πολιτισμού κ.α. Για τον δήμο μας τα θεμέλια έχουν μπει και στο τέλος της τετραετίας θεωρώ ότι ο δήμος Ν. Προποντίδας, θα είναι ένας σύγχρονος δήμος, εφάμιλλος των αστικών κέντρων».

 

#ramandani #propontida #proedros #dimotiko #sumvoulio #gunaika #orama #chalkidiki