Ανοδική πορεία που τα τελευταία χρόνια φτάνει γύρω στο 10% εμφανίζει στον δήμο Ν. Προποντίδας η οικοδομική δραστηριότητα.
Ο δήμος Νέας Προποντίδας συστάθηκε με τον Καλλικράτη το 2010 και προέκυψε από την συνένωση των πρώην δήμων Καλλικράτειας, Μουδανιών και Τρίγλιας. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 380,77 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 36.500 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Στον δήμο περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Καλλικράτειας, Μουδανιών και Τρίγλιας. Η Δ.Ε. Καλλικράτειας περιλαμβάνει τη Νέα Καλλικράτεια και τις κοινότητες Λακκώματος, Νέας Γωνιάς, Νέας Ηράκλειας και Νέων Σιλάτων, η Δ.Ε. Μουδανιών περιλαμβάνει τα Νέα Μουδανιά και τις κοινότητες Αγίου Μάμαντος, Αγίου Παντελεήμονος, Διονυσίου, Ζωγράφου, Νέας Ποτίδαιας, Πορταριάς, Σημάντρων και Φλογητών, ενώ η Δ.Ε. Τρίγλιας περιλαμβάνει τις κοινότητες Ελαιοχωρίων, Κρήνης, Νέας Τενέδου, Νέας Τριγλίας, Νέων Πλαγίων και Πετραλώνων.

Τα περισσότερα χωριά και πόλεις τους δήμου είναι νέα, προσφυγικά, και δεν μετρούν πάνω από 100 χρόνια σύστασης, αφού οι κάτοικοι προήλθαν από Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες που κατοίκησαν στην περιοχή.

Το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στον δήμο Ν. Προποντίδας για το έτος 2018 ήταν 159 οικοδομικές άδειες με 142 μικρής κλίμακας.

Το έτος 2019 οι οικοδομικές άδειες φτάνουν τις 171, ενώ οι άδειες μικρής κλίμακας αυξάνονται σημαντικά και φτάνουν τις 321 σε αριθμό.

Η οικοδομική δραστηριότητα το 2020 αγγίζει σε αριθμό τις 188 οικοδομικές άδειες και 332 μικρής κλίμακας, ενώ το έτος 2021 οι οικοδομικές άδειες φτάνουν σε αριθμό τις 233 με τις άδειες μικρής κλίμακας να εκτοξεύονται σε 534.

Όπως και να έχει στον Δήμο Ν. Προποντίδας και σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία παρατηρείται μια σημαντική οικιστική ανάπτυξη και αυτό φαίνεται από την αυξητική τάση των οικοδομικών αδειών σε οικίες, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.α. που αναγείρονται κάθε χρόνο και αλλάζουν την εικόνα των οικισμών. Ακόμη και εν μέσω πανδημίας ο δήμος Ν. Προποντίδας σημείωσε θετικό πρόσημο, καταγράφοντας αρκετές νέες άδειες τα τελευταία δυο χρόνια.

#propontida #oikodomikes_adeies #oikistiki_anaptuksi #chalkidiki