Όταν ακούει κανείς την λέξη “Παρθενώνας” ο νους του τρέχει αμέσως στην πόλη της Αθήνας, στην Ακρόπολη και στον ιστορικό ναό της αρχαίας εποχής, ένα μνημείο σύμβολο, το οποίο είναι μάλιστα από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, είναι και ο άλλος, ο Παρθενώνας της Χαλκιδικής, που σε μαγεύει…. που σε γεμίζει ζωντάνια, οξυγόνο, συναισθήματα, αναμνήσεις…

Δεν πρόκειται για κάποιο μνημείο, αλλά για ένα παραδοσιακό χωριό το οποίο έχει κάτι που σε μαγνητίζει, με την πρώτη ματιά, και σε κερδίζει χωρίς πολλές περιστροφές.

Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του όρους Ίταμος σε υψόμετρο350 μέτρων, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Ν. Μαρμαρά του δήμου Σιθωνίας, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Παρθενώνας.

Αναφορές από τον Ηρόδοτο στην αρχαιότητα μαρτυρούν την ύπαρξη του οικισμού κατά τον 9ο αιώνα π.Χ., ενώ αναφέρεται και ως “Παρθένι” και “Παρθενιώνας” κατά την εποχή του Βυζαντίου, όπου τοποθετείται στο Λόγγο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής θέση του, ενώ αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν ότι δε βρισκόταν στη σημερινή του τοποθεσία.

Στον Παρθενώνα ζούσαν περίπου 500 κάτοικοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τη δεκαετία του ΄70 για να εγκατασταθούν στο Ν. Μαρμαρά, με αποτέλεσμα να ερημώσει εντελώς. Μερικά χρόνια αργότερα, έπειτα από πρωτοβουλία φορέων, κατοίκων και επισκεπτών, άρχισαν οι προσπάθειες αναστήλωσης και μέχρι σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί όλα τα σπίτια του χωριού σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Στο χωριό υπάρχει λαογραφικό μουσείο, που λειτουργεί στο αναπαλαιωμένο σχολείο, στην πλατεία και το οποίο διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΡΘΕΝΩΝ», ο οποίος μάλιστα διοργανώνει αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από αυτό.

Το Parthenwn Film Festival που πρωταγωνιστεί στην καρδιά του καλοκαιριού, προσελκύοντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες, κατά το τριήμερο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιούλιο, αλλά και το πέρασμα του Δραγουντελίου, τον μήνα Οκτώβριο, έχουν κάνει περισσότερο γνωστό το μικρό φιλόξενο χωριουδάκι.

Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (1837) με ένα τέμπλο μοναδικό, ένας ναός κληρονομιά που παραπέμπει σε άλλες εποχές…

Τα υπεραιωνόβια πλατάνια και οι ελιές, η αρχιτεκτονική παράδοση και βεβαίως η μοναδική θέα προς τον Τορωναίο κόλπο και τη νήσο Κέλυφος (Χελώνα), έχουν καταστήσει τον Παρθενώνα σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όλες τις εποχές, αφού το χωριό διαθέτει όλες τις υποδομές φιλοξενίας που περιλαμβάνουν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες.

Αναλλοίωτος από τις κακές πτυχές της ανάπτυξης ή από την αλόγιστη άνθιση του τουρισμού, με τα κτίσματά του να θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής, ο Παρθενώνας είναι από τα χωριά της Ελλάδας που θα σε συντροφεύει μια ολόκληρη ζωή και θα σου θυμίζει κάτι από άρωμα Ελλάδας!

Άλλωστε εκεί βγαίνει και το φλογερό κόκκινο ηλιοβασίλεμα που όσο και αν προσπαθήσεις δεν θα μπορέσεις να ξεχάσεις! Θα το κουβαλάς πάντα μέσα σου, όπου και αν βρίσκεσαι…

#parthenwnas #xwrio #marmaras #sithonia #paradosi #chalkidiki