Είναι αλήθεια ότι η ζωή όλων μετά την πανδημία έχει αλλάξει και η καθημερινότητα των ανθρώπων προσαρμόζεται πλέον με τα δεδομένα που φέρει ο κορωνοϊός.

Άνθρωποι έγιναν ψυχικά πιο ανθεκτικοί, επιβαρύνθηκαν ψυχολογικά και σωματικά, βίωσαν έντονη μοναξιά, απομακρύνθηκαν από σχέσεις, έπαθαν κατάθλιψη, έχασαν αγαπημένους ανθρώπους, νόσησαν, φοβήθηκαν ότι θα νοσήσουν. Άνθρωποι κουράστηκαν, βαρέθηκαν και παραιτήθηκαν.

Εκείνοι που συνέχισαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται και να μάχονται καθημερινά είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το υγειονομικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία.

Εκτός όμως από τους «μεγάλους ήρωες» στους οποίους αναφερόμαστε παραπάνω, υπάρχουν και οι άλλοι…οι ήρωες της καθημερινότητας μας. Και δεν είναι άλλοι από τους φαρμακοποιούς.

Κάθε μέρα, δυο ολόκληρα χρόνια τώρα, οι φαρμακοποιοί με προσωπικό ρίσκο έρχονται σε καθημερινή επαφή με κόσμο προσπαθώντας να φανούν χρήσιμοι και να διευκολύνουν την κατάσταση.

Τα φαρμακεία υποστηρίζουν το δύσκολο έργο της πολιτείας και αποδεικνύουν στην πράξη με την αδιάλειπτη λειτουργία τους ότι δεν είναι απλώς χώροι παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά κόμβοι παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού, λοιπόν ως συμβούλου υγείας, είναι αναμφισβήτητος και αναδείχθηκε μέσα από την καθημερινή προσφορά του με την εκδήλωση του Covid-19.

Το XalkidikiPolitiki θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο ενός φαρμακοποιού εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις καταστάσεις που βιώνουν οι ίδιοι δυο χρόνια τώρα επικοινώνησε με τη  Θεοδοσία Τζίμου, φαρμακοποιό στον Νέο Μαρμαρά.

«Όταν πρωτοξεκίνησε η πανδημία δουλεύαμε με συνεχές ωράριο, από το πρωί έως και το απόγευμα. Σε εκείνη την φάση με όλη αυτή την αναταραχή που υπήρχε εξυπηρετούσαμε τον κόσμο από έξω, διότι και εμείς φοβόμασταν», εξηγεί η κα. Τζίμου.  

Σχετικά με τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσανε εκείνον τον καιρό η ίδια αναφέρει: «Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα είχανε εξαντληθεί οι μάσκες προστασίας και τα αντισηπτικά. Δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά. Θυμάμαι μάλιστα πως για ένα διάστημα ήμασταν το μοναδικό φαρμακείο εδώ το οποίο είχε αντισηπτικά. Ούτε τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν. Κάναμε μεγάλο αγώνα, ώστε να τα βρούμε και να είναι διαθέσιμα».

«Οι δικές μας αρμοδιότητες αυξήθηκαν πάρα πολύ είναι η αλήθεια. Κλείναμε συνεχώς ραντεβού για εμβολιασμούς, μοιράζαμε self test στους μαθητές και μέσα στο καλοκαίρι ο φόρτος εργασίας έγινε μεγαλύτερος. Εφοδιάζαμε όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με δωρεάν self test για τους εργαζομένους τους. Δεν ξέρω πώς το πέρασαν και πώς το περνάνε οι συνάδελφοι στα αστικά κέντρα, αλλά εμείς εδώ το καλοκαίρι “τρέχαμε και δεν φτάναμε”. Είχανε πέσει πολλές ευθύνες πάνω μας είναι η αλήθεια και μας προσέθετε πολύ χρόνο όλο αυτό με την καταχώριση των self test», υπογραμμίζει η φαρμακοποιός η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε και τις ελλείψεις που υπήρχαν στα self test με τον κόσμο να παραπονιέται και να δυσανασχετεί.

Για το αν θα έπρεπε να υπάρξει ένας άλλος χειρισμός προς διευκόλυνση των φαρμακοποιών η κα. Τζίμου τονίζει: «Για εμένα το πιο βασικό ήταν και είναι να εξυπηρετηθεί και παράλληλα να βοηθηθεί ο κόσμος. Ωστόσο για εμάς θα μπορούσε να υπάρξει μια διευκόλυνση, αν είχαν οργανωθεί από την αρχή λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Για παράδειγμα με ένα κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή να καταχωρούνται 10 σελφ τεστ και όχι 1. Όμως καταλαβαίνω πως δεν υπήρχε αυτή η πολυτέλεια του χρόνου».

«Η κατάσταση πλέον είναι καλύτερη, γιατί εξυπηρετούμε μόνο με self test τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Αν είχαμε πάλι εργαζόμενους κ.τ.λ. δεν ξέρω πραγματικά πως θα ήμασταν τώρα. Ευτυχώς πληρωθήκαμε για όλη αυτή τη δουλειά, γιατί στην αρχή υπήρχε αβεβαιότητα και γι’ αυτό», αναφέρει η ίδια.

Σχετικά με την διενέργεια των rapid test η κα. Τζίμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ εδώ δεν διενεργώ rapid test, δεν έχω τον χρόνο να το κάνω αλλά κυρίως τον κατάλληλο χώρο για να γίνεται όπως θα έπρεπε και επίσης δεν θα ήθελα να εκθέτω τον εαυτό μου και τους υπαλλήλους μου σε όλη αυτή τη δοκιμασία και τον κίνδυνο. Επίσης θεωρώ πως δεν είναι αρμοδιότητα των φαρμακοποιών να διενεργούν rapid test, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν εκπαιδευτήκαμε καθόλου γι’ αυτό το σκοπό. Ο κάθε ένας μέσα από τη δουλειά του θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει μάθει και γνωρίζει καλά».

Τέλος αναφέρθηκε και στα αγροτικά ιατρεία τα οποία πλέον υπολειτουργούν και δυσχεραίνουν κατά πολύ την κατάσταση: «Με το να μην λειτουργούν πλέον τα αγροτικά ιατρεία με τον τρόπο που λειτουργούσαν πριν από την πανδημία, ο κόσμος ταλαιπωρείται φοβερά όχι μόνο για να γράψει τα φάρμακά του στην ώρα τους και δωρεάν όπως θα έπρεπε, αλλά για να κάνει στην ώρα τους τις εξετάσεις του και να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας του από κοντά, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει έστω και μέχρι το διπλανό χωριό».

«Έχουμε πάει πάρα πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι και ο κόσμος ζητά βοήθεια από εμάς σε καταστάσεις που δεν έχουμε τη δυνατότητα αλλά ούτε και τις γνώσεις. Όπου μπορούμε βέβαια να διευκολύνουμε την κατάσταση, εννοείται το κάνουμε», καταλήγει η κα. Τζίμου.

#farmakeia #pandimia #neos_marmaras #sithonia #chalkidiki